ECB bojuje s inflací – zvýšila úroky

Frankfurt - Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Tento krok má pomoci v boji proti inflaci, která v eurozóně kvůli vysokým cenám potravin a ropy dosahuje rekordních hodnot. Někteří evropští politici se nyní obávají o dopad zvýšených sazeb na hospodářský růst Evropské unie.

Měnovou politiku zvyšuje banka poprvé po roce. Zvýšení základní úrokové sazby však není překvapením. Prezident ECB Jean-Claude Trichet ho avizoval už na červnovém zasedání bankovní rady. Důvodem rozhodnutí o změně úrokových sazeb je inflace, která v červnu vzrostla nad očekávání o čtyři procenta. To je dvojnásobek oproti dlouhodobému inflačnímu cíli ECB.

„Inflace je opravdu rekordně vysoká a o co hůře, zdá se, že alespoň v nejbližších měsících poroste i nadále a bude dosahovat nových historických maxim,“ zdůrazňuje analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Zastaví spíše inflaci či hospodářský růst?

Rozhodování o zvýšení úroků nebylo pro členy bankovní rady ECB jednoduché. Eurozóna se totiž potýká se slábnoucím hospodářským růstem. „Především ekonomiky Španělska a Itálie se potýkají téměř s hospodářskou recesí,“ dodává Vejmělek. Zpomalující ekonomika by přitom vyžadovala spíše levnější úroky.

Pochybnosti o prospěšnosti zvýšení úrokových sazeb už vyjádřili někteří politici, zejména francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se nyní ujal předsednictví EU. Před negativními dopady zvýšených úroků varoval však i německý ministr financí Peer Steinbrück. Proti záměru ECB se postavila i Evropská konfederace odborových svazů.

Sazby jsou nejvyšší za sedm let, měnit se teď dlouho nebudou

Trichet naznačil, že v příštích měsících se sazby už měnit nebudou. Kurz eura reagoval na Trichetův komentář poklesem, protože se snížila pravděpodobnost dalšího zvyšování úroků, tedy růstu výnosů z držení eura. Akciové trhy v Evropě naopak oživily kvůli úlevě, že sazby se už dále zvyšovat nebudou.

Nynější úroky v eurozóně jsou se 4,25 procenta nejvyšší za téměř sedm let. V České republice, která nebude členem eurozóny ještě několik let, je nyní základní úrok na 3,75 procenta. To je stále nejméně v celé Evropské unii.