Celkový zisk peněžních ústavů loni stoupl. Na poplatcích a provizích však banky získaly méně

Zisky bank v ČR (zdroj: ČT24)

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl v roce 2016 souhrnný čistý zisk meziročně o 8,4 miliardy na 74,73 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která v úterý zveřejnila Česká národní banka.

Zisk z finanční a provozní činnosti všem bankám stoupl loni meziročně o 6,1 miliardy na 180,3 miliardy korun. Úrokové výnosy klesly o 7,5 miliardy na 143,4 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí se meziročně snížily o 3,2 miliardy na 44,7 miliardy korun.

Ke zvýšení zisku vedle růstu úvěrů podle expertů výrazně přispěl prodej podílů bank ve společnosti Visa Europe.

Hospodářské výsledky bank ovlivnil především jednorázový prodej podílů v kartové asociaci Visa. Bez tohoto jednorázového vlivu by se růst zisku pohyboval kolem jednoho procenta, jako například v případě ČSOB, nebo by dokonce mírně klesl.
Patrik Nacher
zakladatel portálu Bankovnípoplatky.com

Pokles výnosů bank z poplatků a provizí se podle Nachera zrychluje. Pokles z poplatků a provizí činil u České spořitelny 9,2 procenta na 9,3 miliardy korun, Komerční banky 4,1 procenta na 6,7 miliardy korun a u ČSOB tři procenta na 6,22 miliardy korun.

Banky se naopak více soustřeďují na výnosy z úroků a dalších služeb s vyšší přidanou hodnotou, dodal Nacher.

Na českém finančním trhu působilo na konci loňského roku celkem 45 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.