Podílové fondy letos prodělaly, prodej se ale nevyplatí

Praha - Ten, kdo se letos rozhodl pro kolektivní investování a vložil své peníze do podílových fondů, příliš nevydělal. Výnosy svým investorům přinesla v prvním pololetí letošního roku pouze malá část tuzemských fondů, drtivá většina zaznamenala spíše ztrátu. Prodávat podíly se ale přesto nevyplatí.

Nejhůře dopadly kvůli propadu světových burz akciové podílové fondy. O mnoho lépe si nevedly ani fondy dluhopisové. „Největších zisků dosáhly především hedgeové fondy, což jsou fondy, které jsou schopny a mohou spekulovat i na pokles trhu,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi šéfredaktor časopisu Investujme.cz Petr Zámečník.

Hedgeové fondy jsou ale v porovnání s ostatními mnohem rizikovější formou investování. Neexistence investičních limitů, která jim umožňuje realizovat velké zisky, totiž zároveň prohlubuje ztrátu v případě, že se investice nezdaří.

Na ztrátách podílových fondů se velkou měrou podepsala krize finančního sektoru vyvolaná problémy v oblasti hypoték ve Spojených státech. K poklesu pomohly ale také vysoké ceny ropy, které poznamenaly vývoj akcií společností napříč všemi odvětvími. „Nejprve to začíná u firem, které se zabývají dopravou, ale zprostředkovaně následně dopadne růst cen ropy na všechny firmy,“ vysvětlil paradoxní situaci Zámečník.

Přidávají se ale i další vlivy. „V poslední době začíná hrozit i zvýšení inflace a zpomalení ekonomik. Americká ekonomika je na hranici recese a například dánská ekonomika jako první evropská ekonomika už oficiálně v recesi je,“ doplnil Zámečník.

I přes ztráty prvních šesti měsíců letošního roku ale podle Zámečníka není dobrou volbou podíly ve fondech prodávat. „Investor, který by prodával podílový fond po jeho poklesu, si koleduje o mnohem větší ztrátu,“ varoval. „Osobně bych zejména drobným investorům doporučil, aby začali pravidelně investovat do akciových fondů, protože současné poklesy nabízejí zajímavé ceny. Vstup do podílových fondů je teď mnohem levnější než před půl rokem, kdy byly ceny akcií vysoké,“ uzavřel.