Elektroodpad lidé raději rozeberou a odevzdají po částech

Praha - Češi letos odevzdali asi 42 tisíc tun elektroodpadu. Nejvíce odnesli k recyklaci lidé v Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Na každého Čecha připadá v průměru asi pět kilo tohoto odpadu. Nejčastěji se lidé tradičně zbavovali velké bílé techniky. I tak se však v posledních letech vybere elektroodpadu méně, a to zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Od roku 2005 vytřídili Češi tolik elektroodpadu, že by mohli vytvořit 13 ocelových konstrukcí mostu Tower Bridge v Londýně. Další most by už teď ale zřejmě nepostavili, technického zařízení se totiž v posledních letech odevzdává stejně anebo méně.  

Roman Tvrzník, generální ředitel Eletrowin

„Třetím rokem klesá množství domácích spotřebičů, které jsou z větší části u nás v systému. Druhým aspektem je celkem vysoká cena kovů.“

V regionech, kde je vyšší nezaměstnanost, proto raději lidé techniku rozeberou a dále prodávají, než aby ji vcelku odevzdali do kontejneru. Jedná se třeba o Ústecký nebo Moravskoslezský kraj.  

Recyklace po Česku (zdroj: ČT24)

Elektroodpad - od železa po plasty

„Elektroodpad je zdroj cenných surovin, a to nejenom známého železa, mědi, hliníku. Ale umíme využít i další části elektro odpadu, jako je plast,“ říká odborný redaktor Odpadového fóra Ondřej Procházka. 

Za posledních sedm let Češi odevzdali asi 150 tisíc tun elektrospotřebičů. Nejčastěji ledničky nebo mrazničky. Malých spotřebičů pak letos Češi odevzdali skoro dva a půl tisíce tun, velké techniky včetně myček či sporáků bylo asi třikrát více. V Evropě jsou na tom tradičně nejlépe skandinávské země, které ale se zpětným odběrem elektro zařízení zabývají mnoho let. Tam se sbírá i osm kilogramů na hlavu.