Barel ropy stojí víc než 145 dolarů

Praha - Cena ropy dnes zdolala další rekord, poprvé v historii se barel prodával za více než 145 amerických dolarů. Hlavními příčinami, které nyní ženou ceny nahoru, jsou středeční zpráva o poklesu zásob ropy ve Spojených státech a slabý kurs dolaru. Ropu tlačí vzhůru rovněž napětí na Blízkém východě.

Cena severomořské ropy Brent se ráno vyšplhala až na rekordních 145,75 dolaru. Americká ropa posílila o rovný dolar na rovněž rekordních 144,57 dolaru.

Zdražování ropy pohání mimo jiné hrozba konfliktu mezi Íránem a Izraelem, do kterého by se mohly zapojit i Spojené státy. „I když ta pravděpodobnost je dosti nízká, tak pokud by k tomuto došlo, znamenalo by to, že by ceny vylétly mnohem výše než jsou nyní,“ varoval před nebezpečím pocházejícím z Blízkého východu analytik Štěpán Pírko. 

Růst cen ropy ale podpořilo také oznámení amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) o tom, že zásoby surové ropy v USA se minulý týden snížily o dva miliony barelů. Analytici přitom počítali s poklesem o pouhých 100 tisíc barelů. Zásoby benzinu nicméně stouply o 2,1 milionu barelů navzdory předpokládanému poklesu o 200 tisíc barelů.

I další vliv, který tlačí ceny ropy vzhůru, pochází ze Spojených států. Je jím slabý dolar, který se dnes propadl na nové dvouměsíční minimum vůči euru. Důvodem byla zpráva o překvapivě prudkém poklesu počtu pracovních míst v soukromém sektoru Spojených států, jenž by mohl snížit pravděpodobnost, že americká centrální banka přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Investoři často nakupují ropu a další komodity, aby se ochránili před slabým dolarem a inflací. Tyto nákupy spolu se spekulativní poptávkou výrazně přispěly k více než padesátiprocentnímu nárůstu cen ropy od začátku letošního roku.