Toyota svolává ke kontrole další 3 miliony vozů. Kvůli závadě airbagů Takata

Japonská automobilka Toyota Motor Corp. svolává v Japonsku, Číně, Evropě a dalších zemích ke kontrole zhruba 2,9 milionu vozů. Důvodem je možná závada airbagů. Mezi svolávanými modely jsou sedan Corolla či SUV crossover RAV4.

Nejnovější svolávání je součástí širší kontroly airbagů, které používají nafukovače firmy Takata. Úřady po celém světě nařídily kontrolu těchto airbagů v loňském roce, napsala agentura Reuters.

Nafukovače japonské společnosti Takata používají chemickou sloučeninu, která může po delším vystavení horku explodovat a vymrštit do vozu části kovu. Jsou spojovány s minimálně 16 případy úmrtí a s více než stovkou zranění po celém světě. 

Automobilky po celém světě již svolaly desítky milionů vozů, které jsou vybaveny právě airbagy Takata.

Skandál propukl naplno v USA před dvěma lety. Jen ve Spojených státech svolala automobilka ke kontrole přes 35 milionů vozů. Společnost Takata podle amerických úřadů od roku 2000 předkládala automobilkám falešné zprávy, aby je k nákupu nafukovačů přiměla. Na prodeji nafukovačů prý vydělala více než miliardu dolarů.

V samotných Spojených státech jsou nafukovače Takata spojovány s minimálně 11 úmrtími a 184 zraněními. Takata v rámci dohody s americkým ministerstvem spravedlnosti zaplatí pokutu 25 milionů dolarů. Dalších 125 milionů dolarů vynaloží na odškodné za zranění způsobená airbagy a 850 milionů dolarů zaplatí automobilkám, které si její nafukovače airbagů koupily.