HSBC: Prali jsme špinavé peníze a pokutu zaplatíme

Londýn - Největší evropská bankovní skupina HSBC se oficálně přiznala k praní špinavých peněz. „Neseme zodpovědnost za naše předešlé chyby,“ prohlásil generální ředitel HSBC Stuart Gulliver. HSBC je tak první bankou na světě, která něco takového učinila. S ministerstvem spravedlnosti Spojených států už se dohodla, že dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů (asi 37,5 miliardy korun). Před podpisem je také dohoda s dalšími americkými orgány a s úřady ve Velké Británii.

Bankovní skupina se sídlem v britské metropoli je první bankou na světě, jež přiznala praní špinavých peněz. Závažné pochybení už připustila dříve během vyšetřování amerických úřadů a minulý měsíc oznámila, že vyčlenila jednu a půl miliardy dolarů na případnou pokutu. Nyní už se dohodla s ministerstvem spravedlnosti Spojených států, že rekordní pokutu zaplatí dobrovolně.

Stuart Gulliver, generální ředitel HSBC:

„Přijímáme zodpovědnost za chyby z minulosti. Už jednou jsme řekli, že toho nesmírně litujeme, a dnes to říkáme znovu. Dnešní HSBC je od základů jiná organizace, která se liší od té, která se těch chyb dopustila.“

Stuart Gulliver
Zdroj: ISIFA/EPA/David G. Mcintyre

Přiznáním viny a dobrovolným finančním vyrovnáním neslavně končí snaha banky etablovat se na americkém trhu a získat si tam renomé. Dohodou se banka vyhne dalším soudním tahanicím, které by její pověsti ještě více uškodily. Bude ale muset plnit podmínky vyrovnání, jinak jí později budou hrozit ještě závaznější sankce a trestní stíhání. 

Francis Lun, generální ředitel holdingu Lyncean:

„Je to opravdu vysoká pokuta, ale bankrot banky určitě nehrozí. HSBC to zasáhne asi ve výši čtvrtiny jejího ročního zisku.“

S pokutou banka počítala

Podle spolupracovníka ČT v Londýně Ivana Kytky nebude mít finanční pokuta na banku nijak dramatický dopad. „O pokutě se hovoří téměř dva roky. Bylo jasné, že USA mají důkazy, takže banka měla čas zvýšit rezervy,“ podotýká Kytka. Experti tvrdí, že banky jako HSBC mají navíc zpravidla eminentní zájem na tom, aby podobné případy urovnaly mimosoudně. Mají totiž obavy, že by nepříznivý verdikt soudu značně poškodil jejich pověst.

Při mimosoudním vyrovnání totiž není nutné, aby banka přiznala, že nehraje podle pravidel. Většinou stačí, když zaplatí dohodnutou částku a bude dodržovat podmínky, které si s protistranou dohodla. Přiznání, které učinila HSBC, ale není v této branži zcela obvyklé. 

Pokuty pro banky
Zdroj: ČT24

Přiznání HSBC následovalo po oznámení podobného případu, který je ale mnohem menšího rozsahu. Týká se další britské banky Standard Chartered Bank, která bude platit 300 milionů dolarů na pokutách za porušení amerických sankcí. Oba případy jsou považovány za součást zásahu amerických úřadů proti praní špinavých peněz.

Pro americké orgány je teď prioritou právě tažení proti praní špinavých peněz. Od roku 2009 už velké částky na pokutách zaplatily banky Credit Suisse, ING, Lloyds či Barclays, které byly rovněž obviněné, že umožňovaly převody peněz lidem a firmám, na něž se v USA vztahují sankce. 

HSBC je globální bankou, která má hlavní aktivity v Evropě a v Asii. Američané ji vyšetřovali několik let a soustředili se na převody miliard dolarů do zemí, jako je Írán. Tedy do těch částí světa, které podléhají mezinárodnímu embargu. Přes HSBC zřejmě praly špinavé peníze i zločinecké organizace, včetně mexických drogových kartelů.