EU si zajišťuje surovinovou bezpečnost, podle expertů pozdě

Brusel - Větší důraz na využívání nalezišť nerostů, diplomacie zaměřená na energetiku a úsporné technologie, to jsou recepty Evropské unie v oblasti surovinové bezpečnosti. Podle odborníků s tím ale přichází pozdě.

Surovinou diplomacii s ostatními státy provádí například Japonsko a Jižní Korea už víc než čtyřicet let, jedno desetiletí pak Čína. Teprve od roku 2008 se do něj společně s Českem pouští Evropská unie. Dokument připravil tým expertů z okolí eurokomisaře Güntera Verheugena. Opírá se o tři pilíře, klade důraz na vyšší využívání nerostných surovin, energetickou diplomacii a materiálně úsporné technologie.

„Těžební průmysl, budou-li mu nastaveny příznivé parametry, je schopen napomoci jakémusi resetu české ekonomiky,“ uvedl ředitel Odboru surovinové a energetické bezpečnosti MPO ČR Pavel Kavina. Ředitel České geologické služby Zdeněk Venera však vývoj bere s rezervou. „V tomto EU dosti ujel vlak a my se teď snažíme dohnat, co můžeme. Samozřejmě, surovinové zahraniční politice Číny se to naprosto nemůže rovnat, protože to je země, která má skoupená ložiska nejen v Africe, ale i ve Spojených státech,“ řekl Venera.

EU si zajišťuje surovinovou bezpečnost, podle expertů pozdě (zdroj: ČT24)

Australský výprodej Číňanům

Do popředí se nyní dostává i Austrálie. Číňané tam chtějí nakupovat pozemky, na kterých by mohli těžit. Čínská cena uhlí totiž roste, a tak hledají alternativy. Farmářům za pozemky nabízejí nemalé jmění, ne všem se to ale líbí. „Nelíbí se nám, aby tady začali těžit. Pěstujeme tu plodiny, které pak jí celá Austrálie. Všude tady je podzemní voda, kterou používáme k zavlažování a doly by ji určitě znečistily. Bylo by to velké riziko,“ říká australský farmář Andrew Pursehouse.

Dceřiná společnost největšího čínského těžaře utratí za australskou půdu téměř 170 milionů dolarů. Skoupí víc než 40 pozemků, které mají rozlohu asi 36 tisíc hektarů. Teď čínská společnost dokončuje průzkumné vrty. Vyhráno ale nemá, musí počkat na souhlas australské vlády. „Měli by říct, chceme tyhle pozemky, a jestliže nám je prodáte, tak vám za ně dáme až pětkrát víc. Můžete je využívat tak dlouho, dokud je nebudeme potřebovat,“ sdělil bývalý starosta Gunnedah Shire Adam Marshall. Australané s Číňany čím dál víc spolupracují. Obchod mezi těmito zeměmi loni vzrostl skoro o osm procent. Skoro čtvrtina vývozu ze Sydney putuje právě do Asie.