Firmám chybí horníci i zámečníci. Staří míří do důchodu a mladí nemají zájem

Události: Chybí zámečníci, horníci a další. Firmy nabízejí i bonusy (zdroj: ČT24)

Velké těžařské firmy v Česku hledají zaměstnance a nabízejí nadprůměrné výdělky. Chybí jim horníci, elektrikáři, svářeči i zámečníci.

Společnost Sokolovská uhelná, která v různých divizích zaměstnává téměř 4000 lidí, by potřebovala přijmout ročně 250 nových zaměstnanců. Zkušení pracovníci odcházejí do důchodu a mladí uhelné regiony opouštějí.

Největší nouze je o zámečníky. „Je nás tady docela dost, kteří půjdou za chvíli do důchodu,“ potvrzuje zámečník Luboš Kundrát, který na šachtách pracuje už 40 let.

Chybí i další profese. Do provozu chce Sokolovská uhelná přijmout desítky elektrikářů. Slibuje jim, že si mohou dál zvyšovat kvalifikaci.

„Můžou se stát strojníky energetických zařízení, strojníky plynárny, řidiči velkostroje,“ vypočítává možnosti zaměstnanců člen představenstva Miroslav Mertl.

Desítky nových lidí bude firma potřebovat i v centru na zpracování odpadu, kde se stroje spustí v srpnu. Najít nové zaměstnance je ale problém. Z průmyslového regionu mladí lidé odcházejí za prací jinam. A to i přesto, že průměrný plat v Sokolovské uhelné přesahuje 32 tisíc korun hrubého.

OKD propouští a zároveň potřebuje nabírat

Podobně jsou na tom i karvinské šachty. Důl Paskov se na konci března zavírá a OKD opustí asi tisícovka horníků, kteří tam pracují. Většina z nich na jinou šachtu přejít nechce.
Při přechodu by přitom horníci mohli získat jednorázově až 80 tisíc. Pokud by k práci pod zemí přemluvili svého kamaráda, měli by na účtu dalších deset.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Co za tím vidím? Nechuť lidí pokračovat v té firmě, která s nimi vždycky jenom vy…,“ komentuje nezájem pracovníků horník Jiří Zátopek. V Dole Paskov pracoval 36 let a v práci pokračovat nehodlá. „Požádal jsem si o důchod, doufám, že nám vyplatí odstupné,“ říká.

Na karvinských šachtách teď chybí několik desítek pracovníků. „Na jedné straně propouštíme, na druhé děláme veřejný nábor,“ připouští mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Firma přitom aktuálně potřebuje těžit co nejvíce, ceny uhlí jsou příznivé. Vedení OKD proto o pomoc požádá úřady práce.