Vláda představila plán úspor, Irové odpověděli protestem

Dublin - Plánovaný irský státní rozpočet na příští rok vyhnal včera před parlament v Dublinu kolem 1 500 lidí. Tamní vláda totiž chce zvýšit daně a snížit výdaje o víc než 80 miliard korun. Snaží se tak dostat pod kontrolu vysoký rozpočtový deficit. Irové se ale obávají, že přijdou o místo, trápí je rovněž případné zhoršení služeb, studenty pak zvýšení školného.

Masivní zvýšení daní a drastické výdajové škrty v přepočtu zhruba za 88 miliard korun mají sloužit jako recept irské vlády na snížení rozpočtového deficitu v roce 2013. V příštím roce by tak měl schodek klesnout ze současných víc než osmi na 7,5 procenta HDP. 

Právě tak zněla dohoda Irska s mezinárodními věřiteli. „Musíme a budeme pokračovat v reformách, abychom splnili náš fiskální cíl podle plánu - tedy udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty v roce 2015,“ podotkl irský ministr pro veřejné výdaje a reformy Brendan Howlin.  

Protesty v Irsku
Zdroj: ČT24

Irsko se v listopadu 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu korun). „Irsko má stále nejvyšší rozpočtový deficit v eurozóně a čeká ho mnoho práce,“ upozornil analytik Dermot O'Leary ze společnosti Goodbody Stockbrokers.   

Philip Lane, profesor ekonomie na Trinity College v Dublinu:

„Podařilo se přijít s rozpočtem, který používá všechny nástroje a hledá úspory ve všech oblastech. Tím pádem konkrétní škrty nejsou tak drastické.“

Do roku 2015 by se měl schodek snížit na 2,9 procenta HDP. „Jsou tu jasné známky toho, že země se dostává z nejhorší krize a že úsilí irského lidu vede navzdory strádání k úspěchu,“ prohlásil ministr financí Michael Noonan. 

Rodiny dostanou méně, státních zaměstnanců ubyde

Lidé mají z dalších škrtů obavy. Bojí se, že kvůli nim poroste nezaměstnanost a ekonomická situace v zemi se jen zhorší. Vláda počítá pro příští rok mimo jiné se snížením počtu státních zaměstnanců, omezí také rodinné přídavky. Studentům se navíc nezamlouvá, že se má zvýšit školné.

Irům se nezamlouvá plán úspor (zdroj: ČT24)
Vydáno pod