Z Německa prý proudí do ČR nezdaněný benzin

Praha – Nový rozsáhlý zdroj nezdaněných paliv pro tuzemský pumpařský trh vyšetřuje podle Hospodářských novin (HN) daňová správa spolu s celníky a policií. List odhaduje možný daňový únik na nezaplacené DPH na stamiliony korun. Při řetězových obchodech s benzinem a naftou dovezenými do Česka z německého Ingolstadtu se měla daň krátit prostřednictvím záměrně krachujících firem.

Rafinerii v Ingolstadtu, která loni ukončila provoz, letos podle HN získal koncern Gunvor, ovládaný zčásti ruským kapitálem. Gunvor rafinerii znovu otevřel a ta se okamžitě stala zdrojem pro dovoz paliv českých distributorů.

Ceny pohonných hmot v posledních týdnech klesají

Pokles cen pohonných hmot se v uplynulém týdnu zpomalil. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil podle údajů společnosti CCS v průměru o 15 haléřů na 35,46 koruny za litr. Cena nafty se snížila o osm haléřů na průměrných 36,05 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot dosáhly vrcholu v polovině září, kdy se Natural 95 prodával téměř za 39 korun. Od té doby se ceny snižují.

Ti řádně nakoupí, zaplatí i spotřební daň, ale v řetězci dalších českých překupníků jeden z nich po prodeji paliva další firmě záměrně zkrachuje a nezaplatí státu DPH. Tím benzinky získají „levný“ zdroj paliva, který se jim v současné tvrdé konkurenci hodí.

Také redaktorům České televize se podařilo získat nabídku, u níž je palivo z Ingolstadtu levnější než od Čepra – tedy od českého státního obchodníka s palivy. Už to považují odborníci za varovný signál.

Na benzince zaplatíte 33 místo 35,50

Podle výpočtu deníku přichází stát na jednom litru benzinu kvůli krácení daně o 4 až 6 korun. Pozná to i řidič na koncové ceně u čerpací stanice. Průměrná cena litru benzinu od distributora, který nezaplatil DPH, se pohybuje kolem 33 korun, zatímco cena paliva nakoupeného od poctivého obchodníka je zhruba 35,50.

HN odhadují, že podvodníci ušetří na jedné cisterně, která dopraví do ČR 35 tisíc litrů benzinu, až 210 000 korun.

Stejným principem podle deníku okrádají podvodné firmy stát při dovozech ze skladů v Berlíně nebo slovinském Mariboru. Z Ingolstadtu se však dostává do Česka největší množství pohonných hmot. Podle informací lidí z petrolejářské branže to může být 50 až 60 milionů litrů měsíčně. HN upozornily, že tato hodnota představuje přes 20 procent celkové měsíční spotřeby v Česku.

Podle daňové správy podvody skončí až s novým zákonem o palivech, který by měl platit od dubna.

Z Německa prý proudí do ČR nezdaněný benzin (zdroj: ČT24)