Falešné řemeslníky, právníky či lékaře chtějí profesní komory trestat přísněji

Neoprávněné podnikání může být nebezpečné, profesní komory mu chtějí zabránit (zdroj: ČT24)

Omezit poskytování odborných služeb amatéry chtějí zástupci profesních komor. Se členy vlády jednali o možnostech, jak neoprávněnému vykonávání činností zabránit. Takzvané vinklaření se týká stále většího počtu oborů – od advokacie, přes stomatologii až třeba po stavební inženýrství. S nevyučenými lidmi bojují i drobní řemeslníci.

Malířem se František Grüner, člen Cechu malířů a lakýrníků, vyučil před 45 lety. A řemeslo ho stále živí. Odborné postupy dodržuje i při natírání dveří. Musí se udělat potřebný nátěr až do základu, aby se objevily všechny praskliny a nerovnosti, které se pak zatmelí. A po dalším nátěru a ošetření jsou jako nové. Jenže ne všichni řemeslníci to takhle umějí. „Kolikrát nás volají, abychom to přijeli opravit, ale občas ty opravy nejdou. Musí se to celý od začátku předělat,“ konstatuje Grüner.

Stále častěji se tak stává, že profesionální řemeslníci musí opravovat nekvalitní práci po někom jiném. Špatné zkušenosti si předávají nespokojení zákazníci i na internetu.

„Poptávka byla na zprovoznění vnitřních rozvodů vody ze studny do chaty, které instaloval nešikovný řemeslník. Zakázku dokončil, ale poté, co jsem ho upozornila, že voda neteče, přestal komunikovat,“ sděluje zkušenost jedna ze zákaznic na webu www.nejremeslnici.cz.

Podobně třeba také na stránkách www.emimino.cz: „Našla jsem ho na netu, nebyl nejlevnější, vypadal solidně, ale neuklidil po sobě a neustále koukal na hodinky, aby stihnul další kšeft, i když věděl, že to bude na déle a kvalita práce také nebyla zrovna čistá.“

„Ten, kdo nabízí práci, by z toho měl mít adekvátní důsledky,“ konstatuje předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Daleko nebezpečnější jednání však řešili zástupci profesních komor. Třeba neoprávněné poskytování veterinárních, lékařských nebo advokátních služeb. „Ty konkrétní projevy mají různou podobu včetně zastupování u soudu, poskytování služeb na internetu a podobně,“ říká místopředseda České advokátní komory Robert Němec.

U advokátních profesí by měla neoprávněnou činnost vyřešit novela zákona o advokacii, která zavede sankce. Podobně to chtějí i zástupci ostatních profesí. „Jsem pro to, aby se řešily tyto věci i ve správním řízení, a úplně nejlepší je ta podle mého názoru několikamilionová pokuta,“ říká ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD).

Jenže potřebné zákony se nejprve musí schválit. A třeba u řemeslníků jako je František Grüner se teď spotřebitelé spoléhají právě na reference.

Vydáno pod