Jak na daně aneb v čem dělají zaměstnanci a podnikatelé nejčastěji chyby

Chybějící podpis nebo přílohy a špatně spočítané snížení daňového základu. S takovými chybami v daňovém přiznání se nejčastěji setkává finanční úřad. Češi navíc daně odevzdávají pozdě a za opravy chyb zbytečně platí.

Už jen v pondělí mají podnikatelé a někteří zaměstnanci čas na odevzdání daňového přiznání. Nejčastěji podle finančního úřadu chybují v tom, na jakou slevu na dani mají nárok.

„Statistiky nevedeme, ale z praxe mohu uvést špatně uplatněné odčitatelné položky a slevy na dani u pojištění, u školkovného, úroků z hypotéky a tak dále, navíc velmi často zapomenou přiznání podepsat nebo nedoloží přílohy,“ vyjmenovává chyby v daňových přiznáních mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Potlachová. 

  • Přiznání k dani z příjmů musí podat každý podnikatel, který si v roce 2016 podnikáním vydělal víc než patnáct tisíc korun (před odečtem výdajů).
  • Povinně podává přiznání i podnikatel, který skončil ve ztrátě.
  • Daň z příjmů podává také každý, kdo v roce 2016 neměl příjmy ze závislé činnosti (tedy ze zaměstnání), ale je důchodce, student nebo třeba matka na rodičovské a v rámci přivýdělku si vydělal víc než patnáct tisíc za rok (myšleny jsou opět hrubé příjmy, nikoli zisk).
  • Zdroj: penize.cz

To, že nejčastějším problémem jsou chyby v rozdílu mezi přímými náklady a náklady, které je možné uplatňovat prostřednictvím daňových odpisů, potvrzuje také člen prezidia Komory daňových poradců Jiří Nesrovnal.

Stává se tak, že na některé položky, které snižují daňový základ, lidé zapomenou úplně. A naopak si od daňového základu odečítají větší částku za penzijní připojištění, než mají.

I když je tento rok nejzazší termín pro daňové přiznání 3. duben, dalších pět dní nebude ani letos finanční úřad za pozdní odevzdání účtovat pokuty. První dubnové pondělí je pak i termín splatnosti vypočtené daně. Peníze mohou poplatníci poslat bezhotovostně prostřednictvím bankovního příkazu či internetového bankovnictví a také prostřednictvím pošty. Číslo bankovního účtu pro zaplacení daní se pak liší podle typu daně i regionu. 

1. Sleva na manželku nebo dítě

„Lidé čekají, že dostanou větší slevu na dani, než na jakou mají nárok. To se nejčastěji týká slevy na manžela a manželku nebo dítě,“ říká účetní Magdalena Králová z Komory certifikovaných účetních. Do partnerových příjmů lidé zapomínají započítat například podporu v nezaměstnanosti, nemocenské dávky nebo pomoc v mateřství.

Podle Petry Potlachové z Generálního finančního ředitelství se v loňském roce lišily částky v daňových přiznáních u slevy na manžela nebo manželku od toho, co na daních vyměřil finanční úřad, o téměř 10 milionů korun. O dalších 17,5 milionu korun se lišily údaje u slev na děti.

2. Penzijní připojištění

V daňovém přiznání mohou lidé získat slevu na dani díky penzijnímu připojištění až o 12 tisíc korun. Ale to jen v případě, že ročně více než 12 tisíc korun naspořili – a od naspořené částky odečtou 12 tisíc korun. „U penzijního připojištění si lidé dělají daň výhodnější. Jak to správně vypočítat, na to pojišťovny neupozorňují buď téměř vůbec, nebo jen malými písmeny na konci smlouvy,“ tvrdí účetní Králová.

3. Paušální výdaje na dopravu

Podle Králové podnikatelé o tom, že si mohou zavést paušální výdaj na dopravu, často ani neví. „Zatímco plátci DPH, pokud chtějí u pohonných hmot uplatnit nárok na odpočet DPH, by si měli vést knihu jízd, podnikatelé si ji vést nemusí a mohou využít paušálu ve výši pět tisíc korun na měsíc a jedno auto. Odpočet se vztahuje až na tři auta,“ doporučuje daňový poradce Nesrovnal.

4. Školkovné

Podle Potlachové z finanční úřadu lidé často zapomínají na to, že si mohou požádat o slevu na dani za výdaje na školku. „Slevou na dani jsou i výdaje na školku pro dítě. To se ale nevztahuje na každé hlídání dětí, musí jít o určitý typ předškolního zařízení. Roční výše slevy na dani je omezena výší minimální mzdy,“ vysvětluje poradce Nesrovnal. Formulář pro slevu na dani si mohou rodiče vyzvednout ve školkách.

5. Sleva za darování krve nebo orgánu

„Zatímco na odpočet úroků hypotéky lidé myslí, na to, že se jim může daňový základ za jedno darování krve snížit o 2 tisíce korun, je musíme sami upozorňovat,“ říká Králová. V případě darování orgánu získají lidé slevu ještě větší, a to 20 tisíc korun.

6. Vyhledat pomoc

„Danit paušálem je jednoduché, to zvládnou lidé s trochou snahy sami,“ myslí si účetní Králová. Řídit by se přitom měli jen tím, co najdou na stránkách finančního úřadu nebo ministerstva financí.

„Užitečné je sledovat také vyjádření Generálního finančního ředitelství na jejich stránkách, a to k příspěvkům, které zpracovávají daňový poradci k aktuálním daňovým otázkám. Takto je možné získat závazné informace a stanoviska úřadu,“ zdůrazňuje Nesrovnal.

Plátci DPH nebo podnikatelé, kteří v přiznání prokazují nějaké výdaje, by se ale měli obrátit na daňové poradce. „V podnikatelském prostředí dochází často ke změnám, je to komplikované a často se vychází i z judikatury Nejvyššího správního soudu. Daňoví poradci jsou proškolení a navíc pojištění proti škodě,“ tvrdí Nesrovnal.

A dodává, že pomoc poradce má ještě jednu výhodu. „Daňový poradce ví, jak v souladu se zákonem odvést na daních co nejméně a nedopustit se přitom daňového podvodu. Podnikatelé nejsou podvodníci, ale je legální a legitimní odvádět co nejméně,“ doporučuje.

7. Chyby v EET

Podle daňového poradce letos podnikatelé, kteří už spadají pod elektronickou evidenci tržeb, naráží na problém, který zatím nemá řešení. Údaje, které s EET odeslali ministerstvu financí, a ty, které mají v rukou sami při podávání přiznání, nemusí souhlasit. „To může být chyba technického zařízení nebo třeba obsluhy, která omylem zadala stejnou tržbu dvakrát,“ vysvětluje Nesrovnal.

Na webu ministerstva sice mohou podnikatelé svoje údaje kontrolovat, zatím ale není jasné, jak mají postupovat ve chvíli, kdy zjistí, že čísla nesedí. „Obávám se, že to bude otázka dlouhé debaty a řešení zatím nevidím,“ dodává Nesrovnal.

8. Pozdě odevzdané

Pokud se daňové přiznání dostane do rukou úřadů s předstihem, je ještě dost času na to opravit v něm případné chyby, na které úřad narazí. Češi ale často odevzdávají přiznání na poslední chvíli. Po 3. dubnu mají i letos ještě pět dní na to, aby bez sankcí daně zaplatili. „Za opravy přiznání po tomto termínu se ale platí. Navíc se na úřadech koncem března tvoří fronty a lidi odevzdání daní obtěžuje více, než je nutné,“ myslí si Králová.

Kdo odevzdat přiznání do konce března nestíhá, může si lhůtu protáhnout. A to tím, že zplnomocní svého daňového poradce. Lhůta pro podání přiznání, zaplacení daní, sociálního a zdravotního pojištění se tak protáhne až o tři měsíce, podnikatel ale nesmí na prodloužení lhůty zapomenout upozornit Správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.

9. Datová schránka

A ještě jeden způsob, jak se frontám na úřadě vyhnout. Podnikatelé mohou přiznání odevzdat i elektronicky. „V případě dobrovolného zřízení datové schránky je povinností poplatníka podávat přiznání elektronicky, a to pod sankcí 2 tisíc korun. O této skutečnosti ví jen málokdo,“ upozorňuje Ondřej Lichnovský z Unie daňových poplatníků. Podle něj si hrozbu pokuty lidé neuvědomují a stát na ni sám neupozorňuje.

10. Podpis a přílohy

Pokud poplatníci přiznání vyplní správně, je nakonec možné, že udělají chybu v samotném závěru. Zapomenou se podepsat, vyplnit v dokumentech pro Sociální správu rodné číslo a variabilní symbol nebo připojit k přiznání přílohy dokládající nárok na slevu. V krajním případě jim hrozí, že o slevu přijdou. Pokud ale odevzdají přiznání s předstihem, mohou ještě přílohy a podpis bezplatně doplnit nebo rovnou odevzdat opravné přiznání. 

Vydáno pod