Do asijské banky AIIB řízené Čínou vstoupilo 13 nových zemí, včetně Kanady

Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) schválila vstup 13 nových členských zemí, včetně Kanady, souseda a předního spojence Spojených států. Instituce, kterou prosadila a řídí Čína, má nyní 70 členů a chce se dál rozrůstat.

AIIB tímto krokem přivítala první nové členy od svého oficiálního založení v lednu 2016. Vedle Kanady mezi ně patří osm zemí mimo Asii – Belgie, Etiopie, Irsko, Maďarsko, Peru, Súdán a Venezuela – a pět z Asie – Hongkong, Afghánistán, Arménie, Fidži a Východní Timor.

Západ AIIB v čele se Spojenými státy původně odmítal jako konkurenta Světové banky a Asijské rozvojové banky a USA vůči ní mají dál negativní postoj.

Instituce však nakonec přitáhla do svých řad jako zakládající členy i Británii, Německo, Austrálii nebo Jižní Koreu. Z předních světových ekonomik není členem kromě USA pouze Japonsko.

„Jsem velmi hrdý, že AIIB má nyní členy z téměř každého kontinentu,“ uvedl šéf banky Ťin Li-čchün. „Očekávám, že naše rada guvernérů bude během tohoto roku posuzovat další přihlášky,“ citovala agentura Reuters prezidenta AIIB.

Vydáno pod