Čistý zisk ČEZu loni klesl téměř o třetinu na 14,6 miliardy korun

Novák a Kubátová o výsledcích ČEZu (zdroj: ČT24)

Za rok 2016 vykázala Skupina ČEZ čistý zisk ve výši 14,6 miliardy korun, byl to meziroční pokles o 29 procent. Tržby se snížily o tři procenta na 203,7 miliardy. Po očištění o mimořádné vlivy obecně nesouvisející s běžným hospodařením roku dosáhl čistý zisk 19,6 miliardy (také pokles o 29 %), uvedla společnost v tiskové zprávě. Překonal tak očekávání, ve výhledu firma předpokládala 18 miliard. Na zveřejněné výsledky – lepší než očekávané – reagovala cena akcií ČEZu na pražské burze růstem. Krátce po otevření se vyhoupla až téměř ke 440 korunám (otevírala na 436,70 korun). Vzápěti rychle klesla až ke 435 korunám a začala pomalu růst. Den pak uzavřela na 438,10 korunách.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) činil loni 58,1 miliardy, také zde firma očekávala horší výsledek (56). Návrh na dividendu za rok 2016 činí 33 korun na akcii. V posledních čtyřech letech vyplatila firma akcionářům pokaždé podíl na zisku ve výši 40 Kč za akcii.

Společnost tak zaznamenala nejhorší výsledky za posledních 11 let. Stojí za tím hlavně klesající ceny elektřiny a odstávky v jaderných elektrárnách.

V roce 2015 byla EBITDA 65,1 miliardy korun a čistý zisk 20,5 miliardy korun. Po očištění o mimořádné vlivy činil tehdy čistý zisk 27,7 miliardy korun. 

„Přes pokles výroby elektřiny v jaderných elektrárnách se podařilo v loňském roce navýšit o procento celkovou výrobu elektřiny, a to zvýšenou výrobou v uhelných a plynových zdrojích. Přispěl k tomu zejména stabilní provoz všech tří komplexně obnovených bloků Elektrárny Prunéřov,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.  

Předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

V roce 2016 se společnosti dařilo na trhu prodeje koncovým zákazníkům, uvádí zpráva. ČEZ Prodej se stal dvojkou na českém trhu dodavatelů zemního plynu. Prodej zemního plynu meziročně vzrostl o 20 procent, prodej elektřiny poklesl o 1 procento a prodej tepla vzrostl o 8 procent. Skupina dále posílila svou roli v oblasti energetických produktů a služeb pro firmy a municipality. Tržby skupiny ESCO vzrostly meziročně o 57 procent a v roce 2016 překročily hranici tři miliardy korun.

V roce 2017 očekává Skupina ČEZ provozní zisk před odpisy (EBITDA) na úrovni 52 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádně vlivy ve výši 12 až 17 miliard korun.

Výsledek ČEZ za loňský rok je „o fous“ lepší, než analytici očekávali, řekla redaktorka deníku MF Dnes Zuzana Kubátová. Za hlavní důvod poklesu – nízká cena elektřiny na burzách - ČEZ nemůže, uvedla. Horší byly podle ní potíže s jadernými elektrárnami (potíže se svary v JE Dukovany a s tím spojené odstávky), na kterých se podílela lidská pochybení. Podle některých odhadů může tento malér stát ČEZ za tři roky až 10 miliard korun, řekla Kubátová.

ČEZ si hlavně musí vytvořit novou strategii, která odpovídá změně na energetickém trhu, uvedla redaktorka. „Je to o to těžší, že nikdo přesně neví, jak se bude energetický trh vyvíjet,“ podotkla. Některé velké německé firmy to řešily tak, že rozdělily své koncerny na část, zaměřenou na tradiční energetiku (výroba elektřiny tradičním způsobem) a na část spojenou s obnovitelnými zdroji.

ČEZ se na to také připravuje, vytvořil divizi ESCO, řekla Kubátová. Byla to správná sázka, protože tato část se podílí na tržbách ČEZ stále větší měrou. „Je otázka, zda orientace na novou energetiku byla dostatečně rychlá a důsledná, jestli ČEZ jen nedohání ostatní firmy“. 

Navržená hrubá dividenda ve výši 33 korun na jednu akcii odpovídá celkové hodnotě 17,8 miliardy korun. Stát - pokud budou jeho zástupci souhlasit s navrženou výší -  by měl jako majoritní akcionář dostat 12,4 miliardy korun.

„Věříme, že těch 33 korun je zdravá úroveň dividendy, kterou můžeme nabídnout, a zároveň ´nepodvázat´ rozvoj společnosti,“ řekl na tiskové konferenci k výsledkům finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Ministr financí Andrej Babiš řekl agentuře Reuters, že návrh na dividendu není nijak potěšující. Nechtěl však komentovat, zda jeho resort předloží protinávrh.