Odstranění starých ekologických škod přijde stát na 30 miliard korun, očekává ministerstvo financí

Babiš, Závodský a Kučera o odstraňování starých ekologických škod (zdroj: ČT24)

Všechny zakázky na odstranění starých ekologických škod chce ministerstvo financí zadat do deseti až 12 let. Zakázky zadá ve veřejných soutěžích a očekává, že celková cena bude zhruba 30 miliard korun. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

MF nyní eviduje ekologické smlouvy se 158 firmami s celkovou garancí 153 miliard korun. Vyčerpáno bylo 51,4 miliardy korun, zbývají tak garance za 101 miliard korun.

„Díky transparentnímu přístupu k zadávání ekologických zakázek se nám daří výrazně snížit jejich celkovou cenu na méně než třetinu. To nám usnadní cestu k naplnění těchto závazků a zadání zakázek v průběhu následujících deseti až 12 let,“ uvedl Babiš.

Ministr zopakoval, že MF by tak mělo ušetřit na odstranění starých ekologických škod 27 miliard korun ve srovnání s vítěznou nabídkou 57 miliard Kč v tendru na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou z roku 2008. Tuto zakázku vypsalo MF za ministra Miroslava Kalouska (TOP 09), vláda Petra Nečase ji ale v roce 2011 zrušila. Kalousek tehdy řekl, že ji sám požadoval ukončit kvůli vysoké ceně.

  • Ze 158 smluv je nyní 76 ve fázi sanace zamořených území, 24 ve fázi přípravy projektu a u 14 se zpracovávají analýzy rizik nebo jsou projekty aktualizovány. 
  • U 44 firem ministerstvo jedná o ukončení smlouvy. 
  • Cílem MF je od letoška investovat zhruba tři miliardy korun ročně a od ukončení programu, tedy zhruba od roku 2023, až 4,5 miliardy korun.

Loni v listopadu ministerstvo informovalo, že na letošní rok chystá deset zakázek na odstraňování starých ekologických zátěží až za 2,5 miliardy korun. Pro roky 2018 a 2019 chystá dalších 17 zakázek. Poslední zakázka by se podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského měla vypsat na podzim 2026.

Mezi nejdražší lokality s evidovaným ochranným sanačním čerpáním patří koksovna Jan Šverma s ročními náklady 4,8 milionu korun a její sanace bude dle předpokladů zahájena v roce 2019.
Ondřej Závodský
náměstek ministra financí

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a expert strany pro životní prostředí Michal Kučera řekl ČT, že Babiš dlouhodobě problematiku ekologických zátěží se státní garancí neřešil.

„Během jeho funkčního období došlo k plnění závazků státu z 3,4 miliardy v roce 2012 na 0,7 miliardy v roce 2015. Tímto tempem by ekologické závazky státu byly vypořádány někdy po roce 2070,“ uvedl Kučera. Podle něho nyní ministr financí reagoval na tlak ze strany poslanců hospodářského výboru a výboru pro životní prostředí i na tlak Hospodářské komory a Asociace odpadového hospodářství.

  • V rámci privatizace stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. 
  • Peníze stát získává z výnosů z prodeje privatizovaného majetku. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerstvo uzavřelo 325 ekologických smluv s garancemi za 176 miliard korun.