Omezení stoprocentních hypoték ovlivňuje i refinancování. Hledání lepší nabídky se komplikuje

Události ČT: Omezení v hypotékách se dotýká i refinancování (zdroj: ČT24)

Na doporučení České národní banky zmizí od prvního dubna z trhu hypotéky nad 90 procent ceny nemovitosti. Tato změna ale neovlivní jen nové úvěry, ale dopadne i na lidi, kteří si už dřív pořídili stoprocentní hypotéky. Po uplynutí sjednané fixace totiž nemusí mít zaplaceno dost, aby mohli hledat lepší nabídku u konkurence.

V prvním období, kdy lidé hypotéku splácejí, jde většina peněz na úroky. A tak ti, kteří si v minulosti půjčili na sto procent hodnoty bytu, nemají po vypršení fixace úrokové sazby splaceno ani tolik, aby se do zákonem stanoveného pásma teď vešli. Nemůžou tudíž přejít ke konkurenci.

 V říjnu loňského roku totiž Česká národní banka doporučila zrušit stoprocentní hypotéky a letos v dubnu se povolené pásmo posouvá od 95 procent k devadesáti. Vyšší půjčky už tak banky dávat nemohou, a to se dotkne i refinancovaných hypoték.

Nabídka jen od stávající banky

Klienti tak nebudou moct vyjednávat o lepších podmínkách v jiných bankách. Podle odborníků budou muset zůstávat u své stávající banky a vzít jakoukoli její nabídku.

„Dostanou se do situace, kdy nemůžou z banky odejít, nefunguje tam konkurenční prostředí a můžou čekat, že stávající banka jim razantně úrokové sazby navýší,“ podotýká ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták.

Manažer hypoték v České spořitelně Karel Chábek tvrdí, že v rámci refixace nechystají žádné další kroky. „Bereme to jako standardní život klientů s tím, že ti, kteří si vzali hypotéky do sta procent předtím, mohou pokračovat samozřejmě i nadále,“ uvedl.

Refinancování a refixace
Zdroj: ČT24

Řešením tak pro lidi bude našetřit si a část úvěru doplatit, aby mohli poptávat lepší sazby u více bank. Hledání výhodnějších podmínek u jiných bankovních institucí je přitom trend posledních let. Svůj úvěr na bydlení refinancuje téměř 30 procent klientů.