Úředníci, kteří měli KB připravit o miliardu, před soud nepůjdou

Praha - Bývalé zaměstnance Komerční banky (KB), kteří ústav před deseti lety při ztrátovém obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona údajně připravili až o miliardu korun, trest nečeká. Městské státní zastupitelství v Praze podle deníku Právo koncem června definitivně odložilo jejich trestvní stíhání s tím, že případ je již promlčený.

Několikaleté stíhání ředitele pobočky KB v Praze 1 Samuela Sýkory a zpracovatelů dat Reného Kazdy a Ilony Štěpničkové nejprve v květnu zastavila státní zástupkyně prvního pražského obvodu Eva Škáchová. Proti jejímu rozhodnutí podal stížnost advokát poškozené KB Jaroslav Polanský. Státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze Michaela Sobolová napadené usnesení sice skutečně zrušila, ale stíhání trojice odložila s odvoláním na uplynulou promlčecí lhůtu.

Za porušování povinností při správě cizího majetku hrozilo obviněným v případě odsouzení až osm let vězení.

Nejedná se o jedinou kauzu vyšetřovanou policií, která souvisí s obchody jedné z největších českých komerčních bank s Barakem Alonem. Od roku 2004 je pro porušování povinností při správě cizího majetku stíháno také osm členů bývalých představenstev KB. Pochybit měli při poskytování půjček rakouskému podnikateli, kvůli kterým banka přišla o osm miliard korun.

Také v tomto případě obžaloba neuspěla. Obvodní soud pro Prahu 1 představenstvo už třikrát zprostil obžaloby, odvolací městský soud rozsudek dvakrát zrušil a také proti třetímu rozsudku si žalobci podali odvolání.

V polovině května policie znovu obvinila také tři bývalé vedoucí pracovníky Komerční banky z úvěrového podvodu s půlmiliardovou škodou v souvislosti s pochybnými obchody kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. Bývalému členu představenstva a náměstkovi generálního ředitele Komerční banky Vladimíru Šulcovi, tehdejšímu šéfovi bankovní divize Pavlu Kalvodovi a bývalému náměstkovi divize Miroslavu Čermákovi hrozí pět až 12 let vězení.

Kvůli transakcím byla stíhána i bývalá manažerka banky Jiřina Kaplanová, kterou za prodělečný obchod s firmami Chvalovského poslal soud v roce 2006 na pět let do vězení.