Průmysl i maloobchod zrychlily růst. Lidé se nebojí utrácet za zboží, které nutně nepotřebují

Českému průmyslu se daří (zdroj: ČT24)

Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na 9,6 z prosincových 2,7 procenta a předčila tak očekávání analytiků. K růstu přispěla výroba aut, ale produkce klesla těžařům, uvedl Český statistický úřad. Tržby v maloobchodě si také vedly dobře, když zrychlily meziroční růst na 5,6 procenta z prosincových tří procent. Nicméně tady většinou analytici očekávali o něco lepší výsledek.

Lednový růst maloobchodních tržeb bez aut mírně zaostal za očekáváním analytiků, když v meziročním srovnání dosáhl 5,6 procent. Trh totiž čekal růst o šest procent. Růst byl tentokrát podpořen i vyšším počtem pracovních dní. Po jeho očištění tržby stouply o 3,3 procent.

Pohled na strukturu maloobchodních tržeb nicméně ukazuje, že pokračují trendy z minulých měsíců. Domácnosti se nebojí utrácet za zboží, které nutně nepotřebují. Rostou tedy tržby za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty a opět šly nahoru i tržby internetových obchodů. Ty si připsaly 27,4 procent. Naopak prodeje potravin v meziročním srovnání zůstávají více méně beze změny.  

„Trend je jasný, řetězce se budou propojovat s internetovými obchody. Maličkých kamenných obchodů bez specializace bude ubývat,“ míní hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka se ukazuje, že internetové obchody mohou v poměrně krátké době získat až pětinový podíl na celém maloobchodním obratu. „Jestliže už dnes se pohybují kolem patnácti procent a rostou dvouciferným tempem v posledních pěti letech, tak je jednoznačné, že je lidé mají stále raději. Je to jejich velkou nabídkou, přehledností a nakonec i cenovými výhodami,“ uvedl.

Maloobchodu mohly v lednu pomoci i doprodeje po vánočních svátcích a taktéž meziročně vyšší počet pracovních dní. Především ale platí, že nálada spotřebitelů zůstává velmi pozitivní díky vývoji na trhu práce.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Kupní sílu českých domácností zvyšují rostoucí mzdy. „To by mělo platit po celý letošní rok, ačkoli z růstu nominálních mezd už budou výrazně ukrajovat rychle se zvyšující ceny. Příznivě by se měla vyvíjet i situace na trhu práce, přestože očekáváme, že růst zaměstnanosti již výrazně zpomalí,“ konstatuje ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Dufek: Lidé utrácejí téměř za všechno více než v loňském roce (zdroj: ČT24)

Dynamika maloobchodních tržeb podle ní tedy v letošním roce zřejmě mírně ubere na tempu. „Zatímco loni maloobchodní tržby vzrostly o 5,6 procent, letos by se mělo jednat o 4,7 procent,“ dodává.

Průmysl táhla tradičně auta

Průmyslová výroba v lednu naopak pozitivně analytiky překvapila, když vzrosla na 9,6 procenta z prosincových 2,7 procenta.  Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel a elektřiny. 

Tržby z průmyslové činnosti v lednu meziročně vzrostly o 12 procent, hodnota nových zakázek byla vyšší o sedm procent. „Tento růst byl zaznamenán jak zrychlujícími domácími zakázkami (9,1 procent proti 3,5 procenta v prosinci), tak mírně pomaleji rostoucími zakázkami ze zahraničí (6,1 procent oproti 12,6  procent v prosinci),“ přiblížil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Špicar: Firmy už musí odmítat zakázky (zdroj: ČT24)

Růst zakázek byl podle podle Seidlera sice relativně plošný, mírným zklamáním však je meziroční zpomalení zahraničních zakázek ve výrobě automobilů. „Ty rostly v minulém roce dvojciferným tempem a v lednu přidaly pouze čtyři procenta,“ podotknul.

Průmysl tak vstoupil do nového roku podle analytiků v pozitivním tempu a částečně tak vykompenzoval slabší prosincové hodnoty. „Pokračující příznivý trend průmyslu naznačují jak zrychlující nové zakázky, tak další předstihové ukazatele, jako je napříkad index PMI ukazující na důvěru mezi podnikateli, které zůstávají optimistické i na začátku letošního roku. Stejně tak zlepšující se kondice německého průmyslu by měla tuzemskou průmyslovou výrobu dále podpořit. V letošním roce by tak měl průmysl mírně zrychlit a jeho meziroční tempo očekáváme kolem 3,5 procent,“ dodává Seidler.

Růst v průmyslu bude letos pokračovat, míní analytici

Růst ekonomické aktivity pro letošní rok očekávají i další analytici. „Naše prognóza ukazuje, že ekonomická aktivita v letošním roce přidá. Bude tak odrážet akceleraci průmyslové produkce a oživení stavebnictví, které v dalších měsících roku bude těžit z rostoucí poptávky po bydlení a infrastrukturních investic,“ říká analytik Komerční banky David Kocourek.

Průmysl by podle něho už nemusel být pod vlivem jednorázových faktorů, jež tlumily dynamiku v loňském roce. Dobré časy by také měly pokračovat i automobilovému průmyslu. Podle odhadů analytiků již ale nebude tak vysoký, kvůli nedostatku pracovní síly, která bude limitovat další zvyšování průmyslové produkce. „Očekáváme, že ta letos vzroste o 4,4 procent,“ dodává Kocourek.

Nejen automobily mohou narazit na strop, ale i jiné firmy v rámci českého průmyslu, ale i celé české ekonomiky. A ten strop se jmenuje nedostatek pracovní síly. Firmy musí už odmítat zakázky a jsou penalizované za to, že nedokáží dodávat včas.
Radek Špicar
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR
obrázek
Zdroj: ČT24

Stavebnictví opět kleslo

Stavebnictví v lednu meziročně kleslo o 0,2 procenta, uvedl ČSÚ. Důvodem bylo pokračování propadu inženýrského stavebnictví, na kterém se kromě notoricky známých faktorů jako jsou složité administrativní procesy, nečerpání dotací nebo nedostatečná připravenost staveb, tentokrát projevilo i nepříznivé počasí.

„I když pozemní stavitelství projevuje známky mírného oživení, zejména díky poptávce po bytech, vývoj v inženýrském stavitelství už lze bez přehánění označit jako kritický. Určitou naději zde představují blížící se volby, kdy budou politici na všech úrovních demonstrovat své ‚budovatelské nadšení‘,“ konstatuje Petr Kymlička z auditorské a poradenské sítě BDO.

Otázkou však podle něho zůstává, kolik ze slibů a záměrů se podaří ještě v tomto roce převést do reality. „Za úspěch tak bude v roce 2017 možné považovat, když se objem zadaných veřejných zakázek opět dostane alespoň nad hodnotu sto miliard korun,“ dodává.

„Pro další měsíce naděje vzbuzují i nové zakázky stavitelství, nicméně podléhat přílišnému optimismu není zatím radno. Přesto je pravděpodobné, že se již brzy dočkáme mírného růstu stavební výroby, i když jeho inženýrská ‚větev‘ závislá na veřejných zakázkách se bude vracet k růstu pomaleji,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

Vydáno pod