Prodej, nebo služba? Na zmatky kolem výkladu EET si stěžují květináři či optici

Události ČT: Na výklad u EET si stěžují květináři a optici (zdroj: ČT24)

Ani skoro dva týdny po spuštění druhé vlny EET si někteří podnikatelé nejsou jistí, jestli se jich nová pravidla týkají, či ne. Na výklad si teď stěžují květináři a optici. Elektronická evidence se podle nich vztahuje jen na prodej, ale už ne na služby, které také poskytují a pro které bude evidence závazná až od příštího roku.

Pavla Hrušku živí květiny sedmadvacet let. Jako květinář a florista je prodává na svatby, do divadel, ale i jen tak. Jako maloobchodník od března všechny prodeje hlásí státu. „Proč dávám účtenky? No protože tím ukazuju, že jsem poctivý podnikatel,“ míní Hruška.

Všem by je přitom dávat nemusel. Květinových dekorací nebo třeba výroby věnců se totiž elektronická evidence tržeb zatím netýká. Podle některých květinářů jsou právě v tom zmatky. Nelíbí se jim, že každou činnost musí posuzovat zvlášť a že Finanční správa vydala metodiku k této oblasti teprve minulý týden.

„Bylo to v reakci na množící se dotazy právě na tuhle problematiku,“ vysvětlila mluvčí správy Petra Petlachová.

Květináři a EET
Zdroj: ČT24

Nejasnosti v optice

V podobné situaci jsou také optici. Třeba v Oční optice Trnka teď registrují jen prodej hotových výrobků, jako jsou sluneční brýle nebo pouzdra, zbytek už ne. Optik Zdeněk Trnka ale zmínil, že se právě vrátil z optického veletrhu, kde se dozvěděl, že by měli registrovat už teď.

„Pokud optik nakoupí brýlová skla, zabrousí je do brýlových obrouček a ty potom prodává, jedná se o maloobchod,“ říká mluvčí finanční správy.

Když si ale v té samé optice nechá člověk změřit zrak, účtenku už dostat nemusí. Aby v tom měl Zdeněk Trnka jasno, zaplatí úředníkům za takzvané závazné posouzení. Toho zatím využila necelá tisícovka živnostníků.

Náležitosti účtenky
Zdroj: ČT24/Podnikatel.cz

Do 9. března bylo podle stránek Finanční správy o EET zaevidováno přes čtyři sta milionů tržeb a platby eviduje přes 130 tisíc poplatníků. Každodenní počty zaznamenaných tržeb pak od začátku měsíce přesahují desetimilionové hodnoty, s výjimkou neděle, která ale většinou znamenala pokles v počtu tržeb i v předchozích měsících.

  • Třetí vlna (březen 2018)
  • stavebnictví, autoservis
    zemědělství, lesnictví, rybářství
    těžba a dobývání
    výroba a rozvod elektřiny
    IT činnosti
    peněžnictví a pojišťovnictví
    administrativní činnosti
    zdravotní a sociální péče
    kulturní, zábavní a rekreační činnosti
  • Čtvrtá vlna (červen 2018)
  • výroba textilií
    výroba oděvů
    výroba papíru, mýdel, plastových výrobků
    výroba nábytku
    další zpracovatelský průmysl