Bankia bude propouštět - židle opustí 6 000 lidí

Madrid - Španělskou problémovou banku Bankia čeká velké propouštění - v rámci restrukturalizace ji opustí na 6 000 zaměstnanců. To však není všechno, snižovat se bude i počet poboček - o 39 procent a dojde i na prodej majetku za zhruba 50 miliard eur (1,3 bilionu korun). S návratem k zisku počítá banka nejpozději v roce 2015.

Bankia v současnosti zaměstnává 20 589 osob, její křesla tudíž opustí téměř třetina zaměstnanců. Banka přesune i část svého majetku do španělské špatné banky.

V roce 2015 už zase zisk

V letošním roce Bankia počítá se ztrátou 19 miliard eur. Plánuje však, že v roce 2015 by měla vykázat zisk 1,2 miliardy eur. Do roku 2014 nebude vyplácet dividendu.

Bankii převzala letos v květnu španělská vláda poté, co vyšlo najevo, že se banka nedokáže vyrovnat se ztrátami z úvěrů, které poskytla před čtyřmi lety v době rozkvětu realitního sektoru. Záchrana banky pak donutila španělskou vládu požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny.

  • Bankia zdroj: ČT24
  • Bankia autor: Pablo Blazquez Dominguez, zdroj: Isifa/Getty Images

Komise dnes schválila plán restrukturalizace - mimo jiné i pro Bankii

Evropská komise dnes schválila plán restrukturalizace čtyř problémových španělských bank. Celkem získají finanční ústavy 37 miliard eur. Restrukturalizace má bankám umožnit, že budou životaschopné v dlouhodobém horizontu bez státní pomoci. Na očištění banky od špatného majetku se budou částečně podílet také investoři. Držitelé hybridního dluhu přispějí k očištění 4,8 miliardy eur kvůli ztrátě při výměně jejich dluhu za akcie.

Bankia vznikla v roce 2010 spojením sedmi spořitelen, které měly problémy se svou další existencí. Bankia nyní spravuje více než deset procent vkladů v zemi. Má však rovněž vysoké napojení na rizikový realitní majetek.

Bankia bojuje o přežití (zdroj: ČT24)