Kalousek: Církevní restituce zvýší letošní deficit

Praha - Církevní restituce budou mít jako jednorázová účetní operace dopad na letošní rozpočet. Stát přitom v roce 2012 nevydá církvím ani korunu. Při svém projevu před poslanci na to upozornil ministr financí Miroslav Kalousek. Deficit veřejných rozpočtů tak bude prezentován ve výši 5 procent místo 3,5 procenta HDP.

Na deficitu se podle Kalouska podepíše vliv účetní metodiky Evropské unie ESA 95. „Uzavře–li vláda závazek a suma je konečná, je to účetně vnímáno jako jednorázová operace. V deficitu se to objeví v roce, kdy závazek vznikl,“ poznamenal ministr financí s tím, že se tak stane i v době, kdy ke splácení vlastně ještě nedochází. „V případě zákona se to projeví v účetním období, kdy se stal zákon platným, nikoli kdy se stane účinným a bude docházet k platbám,“ vysvětlil Kalousek. 

Deficit veřejných rozpočtů tak má být najednou 5 procent místo 3,5 procenta. Evropská komise i ratingové agentury podle ministra chápou, že nejde o strukturální dopad. „Je to účetní operace, ne skutečný výdaj,“ konstatoval Kalousek.

Restituce stručně:

Církve by od státu měly podle zákona dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Musely by ale prokázat, že na něj mají nárok a že jim byl zabrán v době mezi únorovým nástupem komunistů v roce 1948 a 1. lednem 1990. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace.

Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. Přechodné období majetkové odluky má trvat 17 let. První tři roky bude stát na platy duchovních a administrativy přispívat z rozpočtu plnou částkou, od čtvrtého roku se částka každoročně sníží o pět procent.

Nový návrh rozpočtu vychází z říjnové prognózy

Nový Kalouskův návrh rozpočtu pro rok 2013 počítá pro příští rok s deficitem 2,9 procenta HDP. Projít by ale nejprve musel daňový balíček, na nějž si už brzy posvítí senátoři. „Jsme si vědomi, že třetí čtení tohoto návrhu může proběhnout až poté, co bude schválen balíček,“ konstatoval Kalousek. 

Do celkem třetího návrhu rozpočtu byla promítnuta nová makroekonomická predikce z října. „První pololetí 2012 byla ČR v mírné recesi, ekonomika čelí rizikům, panuje nejistota na trzích v důsledku krize na jihu Evropy. Co se týče chování domácností, je tu pokles spotřeby,“ upozornil ministr. Podle ministerstva financí poroste příští rok HDP o 0,7 procenta. „Přesná predikce je ale vzhledem k turbulentní situaci nemožná,“ míní ministr. Míra inflace by měla v roce 2013 klesnout ke dvěma procentům.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24/ISIFA

HDP během prvního pololetí 2012 klesl meziročně o 0,9 procenta. „Prorůstovým faktorem byla pozitivní bilance zahraničního obchodu,“ řekl Kalousek. Na druhou stranu je tu záporná produkční mezera - zlepšení na trhu práce se nekoná. „Ovlivněno je to hlavně poklesem počtu lidí v produktivním věku,“ prohlásil ministr. Míra nezaměstnanosti by měla být v roce 2012 v průměru 6,9 procenta, v roce 2013 asi 7,3 procenta. Situace se liší region od regionu.

TK Miroslava Kalouska k účetní metodice ESA 95 (zdroj: ČT24)