Přibývá faulů, hra o novou podobu zákoníku práce se přiostřuje

Duel Havlíčka (vlevo) a Středuly (vpravo) (zdroj: ČT24)

Je to pokus o návrat do 19. století, zněla výčitka z jedné strany. Snažíte se o změny nad dohodnutý rámec, zněla výčitka ze strany druhé. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula se v pořadu Události, komentáře střetl se šéfem Asociace malých a středních podniků ČR Karlem Havlíčkem. Diskutovali o nové podobě zákoníku práce. Normy, která ovlivňuje každodenní život milionů Čechů. Její projednávání v Poslanecké sněmovně navíc probíhá v době před blížícími se parlamentními volbami a za nízké nezaměstnanosti.

Středula uvedl, že pozměňovací návrhy pravicových stran k vládní novele zákoníku práce počítají například s výpovědí bez udání důvodu či se snížením výpovědní doby jen na jeden měsíc. Snižovala by se prý i ochrana žen na mateřské dovolené a odborových funkcionářů. Středula to nazval kombinací, která patří spíše do 19. století nebo na počátek 20. století.

Havlíček reagoval, že obecně jde o snahu zpružnit trh práce. Snížení výpovědní doby na jeden měsíc by pak platilo pro obě strany, zaměstnance i zaměstnavatele. Navíc je možné si v pracovní smlouvě dohodnout delší výpovědní lhůtu, což by v dnešní době extrémního přetlaku zájmu o zaměstnance neměl být problém si domluvit, podotkl. Odborář naopak zpochybnil možnost vyjednat si v praxi změny v předložené smlouvě.

Šéf podnikatelské asociace podotkl, že současná novela patří k nejhorším, která tady za poslední dobu vznikla. Obvinil odbory, že se pokoušejí prosadit změny nad rámec dojednaný tripartitou. To pak vyvolalo protiakci v podobě pozměňovacích návrhů ze strany pravicových poslanců.

Dnes je z toho totální bramboračka. Nejlepší varianta je nedělat nic. Nechat to na další vládu.
Karel Havlíček
šéf Asociace malých a středních podniků ČR

Středula oponoval, že odbory své tripartitní partnery (zaměstnavatele a vládu) předem otevřeně informovaly, že se zeptají poslanců, jestli by byli ochotni předložit některé návrhy odborů. Označil to za parlamentní demokracii. V minulosti podle něho takto ODS předkládala návrhy zaměstnavatelů.

Na to Havlíček reagoval, že pak je tripartita k ničemu. Proč se tam dělá náročný a složitý kompromis, když se nakonec řekne, že máme parlamentní demokracii a uděláme to jinak.

Středula podotkl, že to říká člověk, který na tripartitu nechodí a není součástí sociálního dialogu. „To je logické, tam jsou reprezentativní zástupci,“ poznamenal na adresu Havlíčka.

Dodal, že odbory podporují vládní novelu. Pro to, co je nad její rámec, hledají podporu u poslanců. „Myslím, že je to naprosto logické, v pořádku a férové,“ řekl Středula.