Letošní vyhlídky eurozóny ani Česka nejsou růžové

Brusel – Česká ekonomika si letos povede hůř, než se myslelo. Ve své nové prognóze Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhoršila výhled většině zemí v Evropské unii. Oživení zpomalí úsporná opatření a dluhová krize, s níž se potýkají jižní státy eurozóny. Snižování vládních výdajů v téměř všech zemích eurozóny podle OECD prohlubuje krizi. Organizace proto vyzvala země, které si to mohou dovolit, aby podpořily hospodářský růst.

Nadějný rok 2014

Nová prognóza OECD nepřináší pro Česko příliš dobré zprávy, a když už, tak spíš do budoucna. ČR vykáže letos pokles hrubého domácího produktu o 0,9 procenta, zatímco v květnové prognóze byl pokles jen o 0,5 procenta. Příští rok už ale vykáže růst o 0,8 procenta a v roce 2014 se tempo růstu ekonomiky zrychlí, a to na 2,4 procenta.

Prognóza OECD pro Českou republiku:

Deficit veřejných financí by měl v letošním i příštím roce stagnovat na 3,3 procenta HDP. Nadále tak zůstane nad tříprocentním limitem, který stanoví pravidla EU. V normě by měl být schodek v roce 2014, kdy podle OECD klesne na 2,7 procenta HDP. Zasloužit se o to mají rychlejší hospodářský růst a strukturální změny v rozpočtu.

Potíže se nyní nevyhnou ani největším západoevropským zemím, na nichž je závislá řada zemí z východní části EU. OECD vyzvala centrální banky, aby se připravily na další uvolňování měnové politiky v případě, že politici nedokážou dluhovou krizi vyřešit. Organizace předpokládá, že ekonomika eurozóny letos klesne o 0,4 procenta a napřesrok o 0,1 procenta.

Reformy ANO, další omezování výdajů ale raději NE

Eurozóna by podle OECD měla snížit tlak na omezování vládních výdajů, ale současně pokračovat v reformách, například ve zvyšování flexibility trhu práce. „Vidíme, že jednou z příčin zpomalení (ekonomiky) je zpřísňování rozpočtové politiky,“ řekl hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan. „Pokud se situace ještě zhorší, země s rozpočtovým prostorem by měly tento prostor využít (k podpoře ekonomiky),“ konstatoval ekonom.

Eura
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Dobře by na tom mělo být i nadále Slovensko, jehož ekonomika je závislá na poptávce po osobních automobilech. OECD na letošní rok předpovídá růst HDP o 2,6 procenta, což je stejné tempo, jaké odhadla v květnu. Slabší trh práce a snižování výdajů ale příští rok sníží tempo na dvě procenta, zatímco na jaře OECD předpovídala tříprocentní růst. V roce 2014 má tempo růstu slovenské ekonomiky zrychlit na 3,4 procenta.

Světová ekonomika by měla v letošním roce stoupnout o 2,9 procenta. V příštím roce by mělo tempo jejího růstu zrychlit na 3,4 procenta.

OECD rovněž předpokládá, že ekonomika Spojených států v příštím roce stoupne o dvě procenta, pokud se tamní politici dohodnou na řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku. „Fiskální útes v USA je velmi významným zdrojem obav. Největším rizikem však zůstává eurozóna,“ uvedl Padoan.