Prodej automobilů poroste letos pomaleji než loni, dobře si povedou Čína a USA

Celosvětový prodej osobních automobilů se v letošním roce zvýší o tři procenta na 85 milionů vozů. Předpovědělo to německé sdružení automobilového průmyslu VDA. Tempo růstu globálního automobilového trhu by tak mělo zpomalit z loňských pěti procent.

V Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, by se měl letos podle VDA prodej zvýšit o pět procent a dostat se do blízkosti hranice 25 milionů vozů. V Evropě čeká svaz mírný nárůst odbytu na 17,6 milionu vozů a ve Spojených státech počítá s prodejem rekordních 17,5 milionu vozů.

„Navíc očekáváme, že problémové děti Brazílie a Rusko dospějí ke konci dlouhého poklesu,“ uvedl prezident VDA Matthias Wissmann.

Automobilový průmysl má nyní podle VDA před sebou velké výzvy.

Propojení prostřednictvím digitálních sítí a elektromobilita zvyšují rychlostní stupeň v celosvětovém inovačním závodě o nejlepší technologie. To vyžaduje velkou pružnost a obrovské investice do výzkumu a vývoje.
Matthias Wissmann
prezident VDA

Šéf VDA rovněž signalizoval obavy z protekcionistických tendencí nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Otevřené trhy a volný obchod podle něj „přinášejí blahobyt všude, i v USA“.