Krize dopadá i na albánskou ekonomiku

Tirana - Albánii nepřidělává starosti jen spor s českým energetickým gigantem ČEZ, v potížích je totiž i celá tamní ekonomika. Vláda jde tak daleko, že chce zrušit i zákonem daný dluhový strop. Veřejný dluh má příští rok překonat hranici šedesáti procent hrubého domácího produktu. Případný odchod české firmy by stav pokladny ještě zhoršil.

Albánie je jednou z nejchudších zemí Evropy, a ačkoliv zatím tamní ekonomika roste, i tady jsou vidět dopady evropských neduhů. Mimo jiné vysychá tok peněz, které domů posílá milion Albánců žijících v krizí zmítaném Řecku a Itálii. "Tohle je poprvé, kdy čelíme krizi. V tržní ekonomice jsme nemluvně. Nevíme, jak zacházet s tržní ekonomikou, natož jak řešit krizi, konstatuje ekonom Gjergi Filipi. 

Teď navíc hrozí, že kauza ČEZ odradí nové zahraniční investory. „Investiční klima je závislé na mnoha faktorech a pro albánskou vládu je důležité snahy o jeho zlepšení zdvojnásobit,“ míní ředitelka albánské kanceláře Světové banky Ksenia Lvovská. Vláda nicméně Albáncům tvrdí, že případný odchod společnosti ČEZ zvládne a na ekonomiku nebude mít negativní dopad. Ministerstvo energetiky na opakované dotazy České televize na toto téma odpovědělo mlčením. Podle odborníků na sporu české firmy s Albánií tratí všichni.

Pře je ale už tak daleko, že obě strany mluví o arbitráži. ČEZ chce zároveň uplatnit záruku jedné a půl miliardy korun, kterou jí na investici v Albánii poskytla Světová banka. Energie a peníze vložené do obchodu se tak mohou lehce vytratit stejně jako elektřina z chumlů drátů v ulicích albánských měst.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)