Zemědělcům loni stoupl zisk o čtvrtinu. Ceny mléka ale pokračovaly v propadu

TK k výsledkům českého zemědělství (zdroj: ČT24)

Zisk českého zemědělství loni meziročně stoupl o 25,9 procenta na 20,22 miliardy korun. Šlo o druhý nejlepší výsledek od roku 2000, lepší byl jen v roce 2014. Zemědělská produkce meziročně vzrostla o 1,8 procenta na 129,3 miliardy korun. Předběžné výsledky zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Lepší výsledky zaznamenala loni rostlinná produkce, která meziročně vzrostla o 3,5 procenta na 77,3 miliardy korun. Nejvyšší nárůst byl u kukuřice na zrno. Naopak hodnota živočišné produkce se mírně snížila o 0,2 procenta na 46,3 miliardy korun.

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka loni dále klesaly ceny zemědělských výrobců u mléka. „Cenový sešup, který byl v roce 2015, pokračoval téměř do konce roku 2016,“ řekl. Pokles cen se ale týkal i drůbeže a vajec.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale podotkl, že neví o větším počtu zemědělců, kteří by skončili s chovem krav nebo je převedli na masnou produkci. S celkovým loňským výsledkem zemědělství je spokojen.

Někteří odborníci však výsledky příliš pozitivně nehodnotí. „Na první pohled by mi to mělo dělat radost a měl bych být spokojený, že došlo k takovému nárůstu. Nicméně na rovinu si řekněme, že se stále snižuje podíl živočišné výroby na celém hospodářském výsledku. To je samo o sobě trend rozhodně negativní,“ řekl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Ani podle agrárního analytika Petra Havla uvedená čísla nejsou velkým důvodem k oslavám. Do hospodářského výsledku, který statistici uvádí v běžných cenách, je totiž podle Havla třeba započítat i celorepublikové makroekonomické trendy. „Je to pozitivní zpráva, nicméně nepodléhejme přehnanému optimismu. V loňském roce rostly ceny zemědělských komodit, rostla míra dotací a rostla ekonomika. Tím, že lidé dostali více peněz díky sociální politice státu, tak mohli více utrácet a také utráceli víc. Tržby všude rostly, zdaleka nejenom v zemědělství,“ dodal analytik.

Třicet miliard šlo na dotace

Odhadovaný objem vyplacených dotací na výrobu se meziročně zvýšil o 3,4 procenta na 30,8 miliardy korun. „Celkový objem dotací roste,“ uvedl Jurečka. Zemědělci podle něj peníze dostávají například za dobrou péči o zvířata nebo za redukci pesticidů.

Podle ministra bude nutné podporovat zemědělce a potravináře do té doby, než se zvýší produkce s vysokou přidanou hodnotou a zlepší se schodek agrárního zahraničního obchodu. 

Jiří Felčárek z agrární komory by si v dalších letech přál jinou strukturu dotací, aby se více zaměřovaly na speciální plodiny a živočišnou výrobu. Současné nastavení podle něj podporuje pěstování rostlin na velkých plochách. Pýcha připomněl, že loňské dotace za více než 30 miliard korun jsou vyšší než celkový zisk oboru.