Nečas k rozpočtu EU: Méně peněz pro chudší regiony? Těžko přijatelné

Praha - Česko nehodlá odsouhlasit v rámci jednání o rozpočtu EU na období 2014 až 2020 jakýkoliv návrh. Upozornil na to premiér Petr Nečas. Vetem prý ale ČR hrozit nebude. Boj o rozpočet EU začne v Bruselu už za pár hodin. Česko si na jednu stranu přeje, aby nebyl unijní rozpočet neustále „nafukován“, na druhou stranu se staví proti škrtům v politice soudržnosti. Evropská komise zároveň žádá Česko, aby do budoucna zajistilo efektivnější využívání dotací. Počet operačních programů by se měl proto značně snížit, přísnější by měly být i audity.

ČR bude stále dostávat víc než dávat

Česká republika počítá s tím, že v dalším programovacím období dostane od unie méně peněz, než měla k dispozici dosud. „V tuto chvíli ještě přesné částky neznáme, bude záležet, jak se nyní domluví, nebo naopak nedomluví lídři. Česko ale bude dál čistým příjemcem – tedy dostávat daleko víc, než do společné kasy dává,“ prohlásil předseda výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Jan Bauer (ODS).

Rozpočet EU na roky 2014 až 2020 má být přes bilion eur. Británie, Německo a Švédsko ale navrhly škrty ve výši 200 miliard eur, prezident EU Herman Van Rompuy pak ve výši 80 miliard eur. „Máme k tomu řadu připomínek,“ konstatoval Bauer s tím, že Česko třeba odmítá daň z finančních transakcí nebo snižování částky, která má jít na kohezní politiku. „Nechceme ani snižovat peníze na program obnovy venkova. To je důležité pro naše zemědělce,“ připomněl Bauer.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24/ISIFA

Zatímco pro roky 2007 až 2013 ČR měla možnost získat v rámci politiky soudržnosti zhruba 26,7 miliardy eur, nyní by to na příští sedmileté období mohlo být jen něco kolem 19,5 miliardy eur. „My považujeme za těžko přijatelné, aby to bylo pouze 19,5 miliardy eur,“ podotkl Nečas. Konkrétní přijatelnou sumu pro ČR ale neupřesnil.

Premiér Petr Nečas:

„My nehrozíme vetem, nicméně nemůžeme garantovat, že za každou cenu a za všech okolností to, co nám hodí na stůl, automaticky schválíme. Akorát jsme nepovažovali za nutné v tomto případě dopředu, tak jako 11 dalších členských zemí, tímto vetem hrozit.“

Kromě této sumy se ČR nelíbí ani navrhovaná výše spoluúčasti u projektů. Zatímco v tomto období to bylo 15 procent, nyní je návrh na 25 procent. Posledním hlavním českým požadavkem je, aby zůstala zachována současná možnost, že EU bude i nadále proplácet příjemcům unijních fondů (tedy třeba obcím, podnikatelům či neziskovým organizacím) daň z přidané hodnoty u proplácení projektů.

José Manuel Barroso a Herman Van Rompuy
Zdroj: ISIFA/EPA/Olivier Hoselt

V současném programovacím období odevzdávala Česká republika do společné kasy asi 32 až 35 miliard korun ročně. Naopak stát mohl čerpat 100 až 107 miliard z EU. Česko každopádně musí nyní počítat s osekanou částkou, kterou z Bruselu získá v nadcházejících letech. „Jsme na tom příliš dobře a v těch nedávných vlnách přistoupily jiné členské státy, které jsou o něco chudší,“ poznamenal předseda výboru pro evropské záležitosti. Podle něj nyní získá ČR v řádech miliard i desítek miliard méně.

Jan Bauer, předseda výboru pro evropské záležitosti:

„Věřím, že se na něčem dohodneme. Úkolem pro ČR je, jakým způsobem si peníze, které z Bruselu přijdou, zúřaduje. Chyby, které jsme udělali v minulosti, tedy těch 26 národních operačních programů, byly jeden z těch důvodů, proč se nám to moc nedaří.“

Šetřit má i unie - ovšem ne na politice soudržnosti

Česká republika si přeje, aby rozpočet EU nebyl příliš často navyšován. „Když musejí členské státy šetřit, proč by neměla i Evropská unie,“ konstatoval Bauer.

Zástupci generálních ředitelství Evropské komise (EK) mezitím vysokým tuzemským úředníkům představili v Praze priority, které má podle Bruselu Česko sledovat při využívání evropských dotací v letech 2014 až 2020. Komise Česko vybídla k efektivnějšímu využívání dotací a kritizovala nevhodně nastavený systém výzkumu a inovací.

Konec regionálních operačních programů?

Zásadní změnou má být zmenšení počtu dotačních programů ze současných sedmnácti na osm. Zmizet mají regionální operační programy, které nahradí jeden s názvem Integrovaný regionální operační program. Materiál vymezující budoucí nastavení tuzemského dotačního systému má příští středu projednat vláda.

Bauer rovněž zmínil chyby, kterých se Česko dopustilo v rámci čerpání evropských peněz. Počet operačních programů by proto v Česku měl znatelně klesnout, a to na číslo sedm. Důraz pak bude kladen na audity. Konkrétní podoby programů ale podle Bauera zatím nejsou známy.

Pozastavené operační programy v ČR
Zdroj: ČT24

Boj o rozpočet bude tvrdý

Jednání o rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020 začne už večer. Mezi lídry členských států se čeká dlouhá diskuse, jelikož státy mají velmi rozdílné představy. Velká Británie prosazuje rozsáhlé škrty ve výdajích, Francie odmítá snižování dotací do zemědělství a země na východní hranici unie zase nechtějí škrty v politice soudržnosti.