Průmyslové ceny po třech letech stouply a roztáčejí inflaci

Ceny průmyslových výrobců v lednu poprvé od prosince 2013 meziročně vzrostly, a to o 2,1 procenta. V posledním loňském měsíci klesly o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Průmyslové ceny předznamenávají vývoj cen v obchodech.

V průmyslu se v lednu nejvýznamněji zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Meziročně vyšší byly i ceny nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu, těžby a dobývání, vody a její úpravy a potravinářských výrobků. Naopak klesly ceny energií a dopravních prostředků.

Meziroční dynamika cen výrobců tak na začátku roku dále zrychlila, uvedl hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler.

Za tím podle něj stojí jednak nízká srovnávací základna, jelikož ceny ropy byly nejnižší právě na začátku minulého roku (v průměru kolem 40 dolarů za barel), jednak také odeznění poklesu některých cen z meziročního srovnání (ceny chemických látek a ceny v kategorii těžba a dobývání překmitly v lednu z poklesu do meziročního růstu). Meziroční propad cen elektřiny se v lednu také snížil na -1,2 procenta ze čtyřprocentního poklesu minulého roku.

Po několika letech tak začínají ceny průmyslových výrobců opět růst, což se bude přenášet také do rychlejšího růstu inflace, která bude v dalších měsících stále více přestřelovat dvouprocentní cíl ČNB.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING pro ČR

Seidler se domnívá, že inflace by měla setrvat nad cílem ČNB, a umožnit tak centrální bance ukončit kurzový závazek zkraje druhého čtvrtletí. 

 Analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká očekává, že ceny průmyslových výrobců letos meziročně porostou kolem 2,4 procenta, a to za předpokladu, že ropa v první polovině roku ještě mírně zdraží.

Podle odhadu ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela by ceny v průmyslu měly letos v průměru přidat 3,6 procenta.

„Ceny v průmyslu tak budou letos představovat nákladový inflační faktor a podporovat náš výhled, že meziroční růst spotřebitelských cen bude po celý letošní a pravděpodobně i příští rok přestřelovat inflační cíl České národní banky,“ uvedl Zeisel.

  • Ceny zemědělských výrobců zmírnily v lednu meziroční pokles na tři procenta po prosincovém 4,7 procenta. 
  • Ceny v rostlinné výrobě klesly o 10,2 procenta, naproti tomu v živočišné stouply o pět procent.
  • Meziročně vyšší byly stavební práce, které se zvýšily stejně jako v loňském prosinci o 1,2 procenta. 
  • Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře proti loňskému lednu stouply o 0,4 procenta, v prosinci vykázaly meziroční růst o 0,2 procenta.
Vydáno pod