Číslo 3310 žije. Finové vzkřísili legendární Nokii

Finská společnost HMD Global, která vyrábí telefony značky Nokia, uvede ve druhém čtvrtletí na trh pokračovatele legendárního tlačítkového modelu 3310. Telefon bez operačního systému přichází na trh téměř sedmnáct let po svém předchůdci a má stát 49 eur, tedy asi 1350 korun. HMD to oznámila při příležitosti zahájení veletrhu MWC v Barceloně.

Nástupce jednoho z nejprodávanějších telefonů v historii bude v tenčím, lehčím a odolnějším provedení. Nová Nokia 3310 má barevnější design. Telefon nabídne na dnešní poměry nadstandardní 22hodinovou výdrž baterie při telefonování a až měsíc výdrže v zapnutém stavu. Nokia 3310 bude dostupná ve čtyřech barvách - lesklý Warm Red a Yellow a matný Dark Blue a Grey.

Vedle toho uvede HMD na trh tři nové chytré telefony Nokia s operačním systémem Android. Budou mít vždy ty nejnovější aktualizace včetně měsíčních bezpečnostních záplat. Nokia se již dříve o telefony s Androidem pokoušela, ale bez úspěchu.

Nokia 6 s displejem 5,5 palce nabídne výkon, nejnovější multimediální technologie a prémiový robustní design. Nokia 5 je elegantní telefon padnoucí do dlaně a model Nokia 3 je určený zákazníkům orientovaným na nižší cenu.

Vrací se i populární Had

Moderní reinkarnace se dočkala i populární hra Had. Novou verzi si budou moci všichni zahrát na Messengeru v rámci platformy Facebook Instant Games, tentokrát se však Nokia s legendárním plazem zaměří na hraní ve více hráčích.

Vlastníkem HMD je soukromý investiční fond Smart Connect, který řídí bývalý vedoucí pracovník Nokie Jean-François Baril. Přístroje pro firmu bude vyrábět divize firmy Foxconn, největšího světového smluvního výrobce elektroniky. HMD vlastní licenci na značku Nokia pro telefony a tablety na deset let.

Původní Nokia 3310
Zdroj: Marja Airio/ČTK/Lehtikuva

Nokia bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě s podílem až čtyřicet procent, ale promeškala nástup chytrých telefonů, u kterých ji zastínily firmy Apple a Samsung. Výrobu mobilních telefonů pak Nokia v roce 2014 prodala Microsoftu. Ponechala si však patenty a licenci na značku.

V rámci dohody HMD s Nokií o získání licence na značku pak Microsoft prodal svůj základní majetek výroby telefonů dceřiné společnosti Foxconnu. Novým distributorem telefonů Nokia v České republice a na Slovensku se stala společnost TCCM.

Vydáno pod