Pětina firem chce zaměstnance nabírat, desetina zvažuje propouštění

Události: Pětina firem chce zaměstnance nabírat, desetina propouštět (zdroj: ČT24)

Pětina českých podniků se chystá nabírat do začátku letních prázdnin nové zaměstnance. Hlavně kvůli nárůstu zakázek. Jen deset procent podniků zvažuje propouštění. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory.

Firmy přitom mají o vhodné uchazeče často nouzi. Mnohem víc šancí tak teď dostávají například i absolventi středních i vysokých škol – nedostatku zkušeností navzdory.

Veronika Coufalová začala práci hledat loni poté, co jí skončila mateřská. Našla ji ve firmě Kores, která vyrábí lepidlo a kancelářské potřeby. Společně s ní firma přijala do výroby ještě dalších devět lidí. Stoupl jim totiž počet objednávek.

Pětina produkce tohoto sortimentu jde na tuzemský trh. Zbytek potom do zahraničí, především do Ruska a zemí Evropské unie. A nabírat chtějí i letos, některé pozice se jim ale obsadit nedaří.

„Potřebujeme pracovníky do chemického vývoje, kde se jedná o chemické či technické vzdělání. Tam je samozřejmě problém s nalezením odpovídajícího personálu,“ říká jednatel a výrobní ředitel firmy Tomáš Říha.

Firmy už nabírají i absolventy bez praxe

Zájem o nové lidi mají i další firmy v Česku. Kvůli nízké míře nezaměstnanosti se o ně často přetahují nabídkou vyšší mzdy nebo různými benefity. Podniky jsou teď také otevřenější k nabírání absolventů bez zkušeností.

„Velký zájem je o studenty nebo absolventy různých řemesel do výrobních společností, ale současně například i o zdravotní sestry,“ uvádí ředitelka společnosti Profesia Zuzana Lincová.

Ve firmě Mediware vyvíjející software pro medicínské přístroje si vhodné uchazeče o práci v poslední době hledají už na školách, ještě než dostudují. „Většinou si vyhlídneme studenty ve třetím ročníku a postupně je sami vychováváme, protože se jedná o poměrně složitou problematiku,“ říká zakladatel firmy Jiří Potůček.

Absolventi technických škol mají aktuálně až sedmkrát vyšší šanci získat práci než ti z humanitních. Rozdíly jsou i ve výši nabízené nástupní mzdy.

Nástupní mzdy absolventů VŠ
Zdroj: ČT24/Grafton Recruitment