Legendární investor Warren Buffett výrazně zvýšil svůj podíl ve firmě Apple

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v posledním čtvrtletí loňského roku téměř zečtyřnásobila svůj podíl v technologickém gigantu Apple.

Společnost Berkshire Hathaway uvedla, že na konci prosince vlastnila 57,4 milionu akcií Applu, jejichž hodnota tehdy činila kolem 6,6 miliardy dolarů (zhruba 169 miliard korun). Na konci září přitom firma vlastnila pouze 15,2 milionu akcií Applu.

Vyplývá to ze zprávy podniku pro regulační úřad. Buffett si v minulosti díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“.

V úterý se cena akcií Applu uzavřela na rekordním maximu 135,2 dolaru za kus, od začátku roku se tak zvýšila o 16,6 procenta. Pokud tedy zůstal podíl firmy Berkshire beze změny, stoupla jeho hodnota o zhruba 1,1 miliardy dolarů (28 miliard korun).

Buffett (86) řídí společnost Berkshire od roku 1965. Tradičně se řadí k nejbohatším lidem světa. Například v roce 2016 byl na žebříčku časopisu Forbes třetí s více než 60 miliardami.

Miliardář se chystá rozdat svůj majetek

Buffett loni věnoval pěti charitativním organizacím další akcie své společnosti Berkshire Hathaway za zhruba 2,86 miliardy USD (69,4 miliardy korun). Je mezi nimi i nadace Billa a Melindy Gatesových. Tento krok je součástí Buffettova plánu rozdat téměř celý svůj majetek.

Bylo to již po jedenácté, co Buffett rozdal část svého majetku pěti charitám. Od roku 2006 charitativní organizace získaly více než 24,3 miliardy dolarů. Nejnověji získaly charity 19,62 milionu akcií, z toho nadace Gatesových, která se zaměřuje na zlepšení vzdělávání a zdraví a snížení chudoby, obdržela 14,96 milionu akcií.

Zbývající akcie získala rodinná nadace Susan Thompsonové Buffettové pojmenované po Buffettově první manželce a nadace jeho tří dětí.

Buffett stále vlastní zhruba 18 procent akcií Berkshire Hathaway a kontroluje 31,7 procenta hlasovacích práv. V roce 2006, kdy začal s dárcovstvím, jeho podíl ve firmě činil 32,3 procenta.