Lesy přišly o svého pána, ředitel Sýkora rezignoval

Praha - Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Svatopluk Sýkora rezignoval. Funkci opustí k 30. listopadu, dohodl se na tom s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS). Podnik, kterému patří polovina lesů v Česku, vedl sedmapadesátiletý Sýkora od ledna 2009.

Rezignaci předal ministrovi zemědělství Petru Bendlovi (ODS) v pondělí 12. listopadu. „Domluvili jsme se na tom, že pan generální ředitel skončí k 30. listopadu a já tuto rezignaci přijal,“ informoval ve vysílání ČT24 ministr zemědělství Bendl. Zda si rezignaci přímo vyžádal, odmítl komentovat.

Sýkorova nástupce chce ministerstvo vybrat ve výběrovém řízení, které podle Bendlova vyjádření vypíše v řádu týdnů. V mezičase státní podnik povede stávající Sýkorův náměstek.

Podle redaktora Reflexu Petra Koláře není dnes oznámená rezignace překvapením. „O záměru udělat změnu v ředitelském křesle ze strany Petra Bendla se mluvilo už několik dní, takové zmínky zaznívali i na kongresu ODS v Brně. Rezignace nepřišla z čistého nebe a pan ministr k ní jistě pana ředitele dotlačil,“ uvedl Kolář.

Lesům se daří ve stínu nejasností

Sýkora opouští státního giganta v době, která je pro podnik ekonomicky příznivá. Lesy ČR podle zatím neauditovaných výsledků zvýšily hrubý zisk na rekordních 5,275 miliardy korun z 3,16 miliardy v roce 2010. Hospodaření firmy je dosud v černých číslech i letos, do února vykázala zisk miliardu korun.

Sýkora pod tlakem poprvé: NKÚ

Sýkorovo vedení se v posledních měsících dostávalo pod stále větší tlak a kritiku. Na jaře Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) oznámil, že při kontrole v LČR zjistil porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se mu ani nakládání podniku s volnými penězi a výměny lesů v případě Radějovské obory. Lesy ČR závěry kontroly NKÚ odmítly a podaly trestní oznámení na představitele úřadu Jiřího Kalivodu.

Policie nyní podle deníku E15 v zakázkách na informační technologie LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle deníku ale údajně existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Sýkora pod tlakem podruhé: ÚOHS a opozice

Zakázky LČR řeší i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Například za tendr z roku 2010 na dodávku ochranných pracovních prostředků od něj dostaly Lesy nedávno pokutu milion korun. LČR se proti sankci odvolaly.

Vedení podniku kritizovali i politici. Například poslankyně Kateřina Klasnová (VV) kvůli zakázkám LČR podala několik trestních oznámení. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) v srpnu prohlásila, že vedení LČR je zralé na personální změnu. Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Ladislava Skopala (ČSSD) se důvodem Sýkorova odchodu stala právě pochybení, která odhalil NKÚ.

  • Petr Bendl (ODS): „Za jeho působení Lesům České republiky výrazně stouply zisky, a to je třeba hodnotit kladně. Zároveň je zde řada kauz, které budou mít určitě svojí dohru, a to je ta nepříjemnost.“
  • Ladislav Skopal (ČSSD): „Já jsem tento krok očekával s tím, že to byla otázka času, protože po kontrole NKÚ nebyly dostatečně vysvětleny některé finanční kroky, které Lesy České republiky provedly,“ řekl ČTK
  • Kateřina Klasnová (VV): „Já se domnívám, že tato rezignace generálního ředitele Sýkory před zítřejším jednáním vlády o Lesích ČR je velmi pravděpodobně politická dohoda. Nicméně očekávám vyvození i trestní odpovědnosti generálního ředitele Sýkory.“
  • Jiří Papež (ODS): „Já jsem přesvědčen, že manažersky tu svou roli zvládl.“
Rozhovor s Petrem Bendlem a komentář Petra Koláře (zdroj: ČT24)