Španělská vláda po dobu krize zmírní zákon o vystěhování neplatičů

Madrid - Španělská vláda chystá zmírnění zákona o vystěhovávání neplatičů. Banky mezitím oznámily, že na dva roky pozastaví zabavování domů lidem v těch nejtěžších případech. Rozhodnutí přišlo po páteční sebevraždě zadlužené ženy v Bilbau.

Práce není a bez ní se hypotéky splácet nedají. Taková je realita mnoha rodin ve Španělsku. Banky tam od roku 2008 zabavily přes 400 tisíc nemovitostí, protože jejich majitelé neměli na splátky. 

„Je to opravdové drama. Prostě neúnosné. Denně vystěhují 500 rodin. To neumí ani tropická bouře,“ zní mezi protestanty v ulicích. Nucené vystěhování už ve dvou případech skončilo sebevraždou. V pátek vyskočila žena z okna přímo před exekutory. Za to si banky a politici vysloužili pověst zabijáků. 

„Musí být nějaké řešení. Chce to jen vůli. My občané si volíme vládu, aby nám pomohla s problémy, ale dosud vláda podporovala jen banky. Ty zachraňují, zatímco ony nás ruinují,“ řekla nezaměstnaná Manuela Pinedo. 

Španělsko zmírní postihy neplatičů (zdroj: ČT24)

Řešení už je skoro na stole. Vláda a opozice se vzácně dohodly na změně zákona o vystěhování neplatičů. Zformalizují to, co už banky oznámily - lidem v extrémně složitých případech domy během příštích dvou let nezabaví. „Musíme přijmout opatření a ujistit se, že žádná rodina, žádný zájemce o bydlení nebude vystěhovaný v těchto časech krize. To je závazek a náš slib,“ nechal se slyšet španělský ministr financí Luis de Guindos Jurado.

Ve Španělsku je aktuálně bez práce skoro šest milionů lidí a přes milion nemovitostí je opuštěných.