Německá kvalita ve světě stále zabírá a obchod trhá rekordy

Přebytek zahraničního obchodu Německa se loni zvýšil na rekordních 252,9 miliardy eur (6,8 bilionu korun). Překonal tak rekord z předchozího roku, který činil 244,3 miliardy eur. Rekordní byly i vývoz a dovoz. Vyplývá to z údajů, jež zveřejnil spolkový statistický úřad.

Vývoz ze země se loni zvýšil o 1,2 procenta na 1,21 bilionu eur a rekordní byl již třetím rokem za sebou. Vývoz podpořila hlavně vyšší poptávka z dalších zemí Evropské unie. Vývoz do EU stoupl o 2,2 procenta, do zemí mimo EU naopak klesl o 0,2 procenta. Dovoz vzrostl o 0,6 procenta na 954,6 miliardy eur a byl rovněž rekordní.

Nepříznivé zprávy však přišly za prosinec, kdy hodnota zboží a služeb vyvezených ze země klesla meziměsíčně o 3,3 procenta na 101,1 miliardy eur a zaznamenala nejvyšší pokles od srpna 2015. Dovoz se nezměnil, činil 82,7 miliardy eur.

Slabé euro a silné firmy

Zpráva nahrává kritice vlády nového amerického prezidenta. Donald Trump minulý měsíc v rozhovoru s německým listem Bild a britským The Times kritizoval, že na amerických silnicích je příliš německých aut, ale velmi málo amerických modelů na německých silnicích.

Jeho obchodní poradce Peter Navarro pak řekl, že Německo těží ze silně podhodnoceného kurzu eura vůči dolaru. Německo však kritiku odmítá a upozorňuje, že nemá vliv na vývoj směnných kurzů a úrokových sazeb. Přebytek je podle Berlína odrazem silného postavení německé ekonomiky a konkurenceschopnosti německých firem.