Do Česka loni přijelo přes 9 milionů turistů. Znovu táhne tradice lázní

Česko stále víc táhne zahraniční turisty. Loni přijelo podle dat Českého statistického úřadu skoro 9,3 milionu lidí, oproti roku 2015 o 6,7 procenta víc. Zvýšený zájem byl hlavně z asijských zemí nebo Německa. Rostla ale i celková ubytovanost v hotelech, penzionech či kempech.

Ze zahraničí loni zamířilo do Česka méně hostů například z Ruska. Naopak pokračoval růst zájmu německých turistů, jejichž počet meziročně vzrostl o 6,4 procenta.

„Slováků přijelo o 11,7 procenta více a návštěvnost z Polska byla vyšší o 12,1 procenta,“ uvedl ČSÚ. Pokračoval i zvýšený zájem turistů z asijských zemí, například z Číny či Jižní Koreje, ale i z Izraele.

Celkem loni navštívilo Českou republiku kolem 18,3 milionu turistů, meziročně o téměř 7 procenta více.

Z hlediska počtu hostů i přenocování si loni polepšily všechny kraje. Nejvyšší růst počtu hostů zaznamenal Karlovarský kraj, a to o 13,2 procenta. Z hlediska počtu přenocování rostl nejrychleji Ústecký kraj, o 10,6 procenta nocí.

Nejvíce rostl turismus na Karlovarsku, navzdory odlivu Rusů

Karlovarský kraj překonal průměr téměř dvojnásobně. Přesto se stále potýká s úbytkem hostů z Ruska, což je zřejmé i ze statistik mezinárodního letiště v Karlových Varech. Za rok 2016 odbavilo letiště 23 tisíc cestujících, což je oproti předchozímu roku pokles o 41,5 procenta.

Letiště proto ukončilo linku z Petrohradu a snížilo i počet letů do Moskvy. Snížení počtu ruských cestujících chce letiště kompenzovat zavedením nových leteckých linek. Od letoška by měly přibýt spoje do Düsseldorfu a Tel Avivu.

Kemp Baldovec
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

V posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 8,5 procenta. Nejvíce se dařilo hoteliérům z Vysočiny, kterým se počet nocí zvýšil skoro o pětinu. „Dále dvojciferného růstu dosáhla ubytovací zařízení v Karlovarském, Olomouckém, Jihočeském či Pardubickém kraji,“ doplnil ČSÚ.

Do hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení přijelo v posledním čtvrtletí 3,9 milionu hostů. Oproti stejnému období roku 2015 to představovalo nárůst téměř o desetinu. Nejvyšší meziroční nárůst počtu ubytovaných turistů zaznamenal Karlovarský kraj, a to o 26,5 procenta.