Platební morálka českých firem upadá

Praha - Podnikatelé a firmy v Česku získávají podle aktuálních údajů společnosti ČSOB Factoring v letošním roce peníze za dodané služby a zboží o dva dny později než v loňském roce. Zatímco loni zaplatili odběratelé faktury v průměru za 71 dní, letos za tři čtvrtletí je to za 73 dní. Nejdéle čekají na své peníze dodavatelé služeb a zboží do zdravotnictví, dopravy či stavebnictví.

České firmy jsou v regionu outsiderem

„Předpovědní indikátor nenaznačuje blížící se oživení ekonomiky, ale spíše její další stagnaci,“ uvedl autor indexu Petr Zámečník ze společnosti Fincentrum. Platební morálku mají tak tuzemské firmy jednu z nejhorších v regionu. Například Slováci platí své závazky v průměru letos za 64 dní. Němci platí své závazky do 42 dnů, Francouzi do 59 dnů a Rakušané do 57 dnů.

V Česku se navíc v průměru platí 14 dní po splatnosti uvedené na faktuře, přičemž v Německu je to jen jeden den po splatnosti. „Prodlužování reálné návratnosti pohledávek zaznamenáváme u většiny oborů. Mnohé firmy se tak ne vlastní vinou potýkají s nedostatkem finančních prostředků a stojí na prahu druhotné platební neschopnosti,“ uvedl obchodní ředitel ČSOB Factoring Jindřich Horák.

U většiny sledovaných oborů je v meziročním srovnání zřejmé postupné prodlužování průměrné návratnosti pohledávek. Výjimkou je zdravotnictví, kde se stále v průměru platí za 3,5 měsíce.

Komentář Petra Zámečníka (zdroj: ČT24)