Začínající firmy mohou získat služby za 142 milionů korun

Státní agentura CzechInvest rozšíří nabídku služeb pro začínající firmy. Má pro ně připraveno více než 142 milionů korun. Finanční i poradenskou podporu jim nabídne ve čtyřech aktivitách, které jsou zaměřeny na konkrétní fázi rozvoje start-upu: CzechStarter, CzechDemo, CzechAccelerator a CzechMatch.

„Každá z aktivit se zaměřuje na jinou fázi vývoje start-upu, od samotných začátků společnosti až po kontakt s investorem,“ uvedl generální ředitel agentury Karel Kučera. Agentura spustila zároveň nový web podporastartupu.cz.

V první fázi rozvoje pomůže start-upům CzechStarter, který navazuje na program CzechEkoSystem. Vybrané firmy v něm absolvují několikaměsíční tréninkový program v Česku zaměřený na rozvoj jejich podnikatelské aktivity a komerční využití produktu. Poté budou moci vycestovat na dvoutýdenní program do Silicon Valley, kde načerpají zkušenosti a nahlédnou do podnikatelského systému vyspělého trhu. První zájemci se mohou začít hlásit v březnu 2017.

Do světové start-upové komunity prvních šest českých firem uvedl projekt CzechDemo, který podporuje účast na zahraničních akcích. V prosinci 2016 se první start-upy zúčastnily veletrhu TechCrunch Disrupt v Londýně a v lednu 2017 veletrhu CES v Las Vegas. Letos připravuje CzechInvest účast českých firem na TechCrunch Disrupt v New Yorku a v San Francisku.

Pokračovat bude i CzechAccelerator, který v zahraničních podnikatelských inkubátorech nabídne účastníkům kancelářské prostory, mentoring a poradenství. Vydat se budou moci do Silicon Valley, New Yorku, Singapuru a Londýna.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Česku loni vzniklo téměř 30 tisíc nových firem

V Česku loni vzniklo 28 837 nových firem, což je nejvíce od předkrizového roku 2007. Celkový počet společností překonal 451 tisíc a meziročně stoupl o 4,8 procenta. Téměř polovina firem zaregistrovaných v loňském roce má sídlo v Praze, vyplývá z databází a výpočtů poradenské společnosti
Bisnode.

„Výrazný růst zájmu o zakládání nových firem souvisí s očekáváním dalšího optimistického vývoje ekonomiky. V loňském roce vzniklo, ale také zaniklo nejvíce firem za posledních deset let. To také souvisí s rychle rostoucí ekonomikou, kdy nové firmy na trhu zvyšují konkurenční tlak a nekonkurenceschopné subjekty z trhu postupně odchází,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z 451 561 firem bylo 25 817 (5,7 procenta) akciových společností a 425 744 (94,3 procenta) společností s ručením omezeným. „Podíl akciových společností na podnikatelské základně v ČR kontinuálně klesá, a to přes to, že v roce 2016 bylo založeno nejvíc akciových společností od roku 2011,“ upozornila Štěpánová.

V Praze bylo loni zaregistrováno 44 procent ze všech firem. Oficiální sídlo v Praze má podle Štěpánové 68 procent akciových společností, které byly založeny loni. Z regionálního pohledu má silnou pozici také Jihomoravský (12,9 procenta), Moravskoslezský (8,5 procenta) a Středočeský kraj (6,8 procenta). Nejméně firem bylo založeno v Karlovarském kraji (429), na Vysočině (565) a Libereckém kraji (687).

Vydáno pod