Nákup na předváděčce? Do 14 dnů můžete zboží vrátit

Praha – Předváděcí akce bývají podle České obchodní inspekce místem, kde šikovní prodejci často ohýbají práva spotřebitelů. A to je také důvod, proč zákony tuto oblast podnikání poměrně přísně regulují a chrání spotřebitele víc, než je tomu například u klasického prodeje zboží v kamenné prodejně. Jenže i odstoupení od smlouvy má svá úskalí a i tady spotřebitelé někdy mohou narazit na zvůli prodejce.

Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by aspoň jednou nebyl na nějaké předváděcí akci. Dokonce znám pár lidí, kteří na předváděčky jezdí docela často a jsou velmi spokojeni. Berou to jako výlet a malé společenské setkání. Vítají, že jim prodávající výrobek předvede a vysvětlí jeho výhody. Jsou rádi, že dobře a výhodně nakoupili. Ale asi tušíte, že o takovýchto případech řeč nebude. V dnešním díle Poradny budeme mluvit o nespokojených zákaznících. A zodpovíme konkrétní problém naší čtenářky.

Paní Jaroslava z Plzně se loni v listopadu zúčastnila předváděcí akce firmy RAMON CZECH, která se konala v místním kulturním zařízení. Koupila vysavač za necelých 12 tisíc a chtěla jej věnovat dceři k Vánocům. Na dárek ale nakonec nedošlo, protože když doma vysavač rozbalila, zjistila, že jí prodejce prodal již použitý výrobek. A tak v zákonné 14denní lhůtě odstoupila od smlouvy a zboží vrátila. „Jenže do dnešního dne nemám zpět ani peníze, a dokonce ani žádnou reakci od prodávajícího,“ stěžuje si.

Paní Jaroslava podle právníků postupovala v souladu se zákonem a přesně tak, jak měla, a tak prodejce měl na její výzvu reagovat. „Tazatelka je povinna vrátit vysavač a prodávající je povinen jí do třiceti dnů vrátit celou kupní cenu,“ popsal správný postup advokát Pavel Nastis.

My jsme se prodejci, panu Radku Šveňhovi, který podniká pod obchodním jménem RAMON CZECH, nejprve snažili dovolat a zjistit, v čem je problém. Ovšem telefonní číslo uvedené na smlouvě nám už více než týden stále říká totéž: volaný účastník je nedostupný. A protože úplně stejně je na tom paní Jaroslava, nezbude jí nic jiného než se s panem Šveňhou o vrácení peněz soudit.

A protože paní Jaroslava jistě není jediná, kdo narazil na problém s předváděcími akcemi a odstoupením od smlouvy, neuškodí si zopakovat, na co má kupující v podobných případech nárok.

Podle paragrafu 57 občanského zákoníku máte jako kupující právo odstoupit od kupní smlouvy, která byla uzavřena mimo prostory obvyklé pro podnikání i bez udání důvodu do čtrnácti dnů od podpisu smlouvy. Zároveň jste povinni vrátit zboží.

Pozor na pojmy: Vypovězení smlouvy není odstoupení

Aby ale došlo k platnému odstoupení, musí být splněny všechny zákonné podmínky. Dokonce záleží i na formulaci dopisu, kterým firmě oznamujete, že vracíte zboží a chcete vrátit peníze. „Ideální je, když zákazník napíše: Odstupuji od kupní smlouvy, kterou jsem s Vámi uzavřel toho a toho dne a jejímž předmětem byla koupě toho a toho zboží,“ upřesnil advokát. Pokud totiž například napíšete, že „vypovídáte“ kupní smlouvu, tak je to špatně, k odstoupení nedošlo.

Na odstoupení od kupní smlouvy má kupující podle zákona 14 dnů, což neznamená, že do čtrnácti dnů musí být odstoupení od smlouvy doručeno prodejci. „Odstoupení od kupní smlouvy stačí čtrnáctý den od podpisu smlouvy dát na poštu,“ uvedl Nastis. Je samozřejmě vhodné odstoupení poslat na dodejku do vlastních rukou, abyste měli doklad o tom, že jste od smlouvy odstoupili, komu jste odstoupení zaslali a kdy bylo doručeno.

A ještě jedno upozornění. Odstoupení od smlouvy je třeba adresovat a zaslat tomu, kdo je za tím účelem uvedený ve smlouvě. Tedy nezáleží na tom, pod hlavičkou jaké firmy konkrétní prodejce pracuje. Důležité je, kdo je ve smlouvě uveden jako prodávající.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

V kupní smlouvě musí být uvedeno, že spotřebitel má právo do čtrnácti dnů od smlouvy odstoupit a u koho má toto odstoupení uplatnit. Pokud tato informace ve smlouvě chybí, pak je to považováno za porušení občanského zákoníku a zákon tuto skutečnost postihuje tak, že v takovém případě činí lhůta k odstoupení od kupní smlouvy jeden rok.

Při odstoupení od smlouvy zaniká i případná úvěrová smlouva

Ani pokud jste zboží z předváděcí akce zakoupili na úvěr, nemusíte se bát. „S platným odstoupením od smlouvy automaticky zaniká i smlouva o vázaném spotřebitelském úvěru,“ upozornil Nastis. Jedinou vaší povinností je úvěrovou společnost o odstoupení od kupní smlouvy informovat.