Pomoc Kypru by mohla skončit v rukou bohatých Rusů

Berlín - Německá rozvědka varuje před finanční pomocí, kterou by mohla Evropa poskytnout Kypru. Podle tajné služby by z ní totiž profitovali hlavně bohatí Rusové, kteří do kyperských bank často ukrývají špinavé peníze. Informoval o tom německý časopis Der Spiegel.

Podle rozvědky mají ruští občané na ostrově uloženo 26 miliard dolarů (asi 512 miliard korun), což je víc než roční hrubý domácí produkt Kypru. Pokud by Evropa Kypru poskytla pomoc ze stabilizačního programu, zajistila by tím tak peníze, které často pocházejí z trestné činnosti.

Kypr sice formálně dodržuje všechny dohody o boji proti praní nelegálních prostředků, problém je ale s jejich prosazováním. Bohatým Rusům praní špinavých peněz na ostrově navíc usnadňuje velkorysost tamních úřadů, které jim umožňují získávat kyperské občanství, a tím právo na pobyt v celé Evropské unii. Podle německé rozvědky toho už využilo na 80 ruských oligarchů.

Kypr patří mezi daňové ráje. Jeho obliba vzrostla v 90. letech minulého století po rozpadu Sovětského svazu, kdy se množství firem sídlících na Kypru zečtyřnásobilo na více než 40 tisíc a nikdo se těchto podnikatelů neptal, odkud jejich peníze pocházejí.

Kypr se však v současnosti potýká s ekonomickými problémy a tamní vláda už dříve avizovala, že se patrně neobejde bez zahraniční finanční pomoci. Kyperská ekonomika je silně provázaná s Řeckem, které je už tři roky v hluboké krizi. Jednání Nikósie s mezinárodními věřiteli ale zatím provázejí spory o podmínky pomoci, zejména v otázkách týkajících se rekapitalizace bank a privatizace.