Německá firma TÜV musí zaplatit odškodné za svůj podíl v aféře vadných prsních implantátů

Německá společnost TÜV, která zodpovídá za plnění evropských norem u prsních implantátů vyráběných a prodávaných v Evropě, byla v pátek ve Francii odsouzena k odškodnění desetitisíců žen.

Obchodní soud uznal její vinu v aféře francouzské firmy PIP, která léta plnila implantáty falešným gelem a tím ohrožovala zdraví žen. Soud v Toulonu na jihovýchodě Francie proto s konečnou platností nařídil, aby TÜV vyplatila každé z 20 tisíc stěžovatelek 3000 eur (81 tisíc korun), informovala agentura AFP.

obrázek
Zdroj: ČT24

Advokáti distributorů a obětí u soudu již dříve německé firmě vytkli, že přes své velké pravomoci nikdy nekontrolovala samotné implantáty a spokojila se s kontrolou dokumentace kolem jejich výroby a distribuce. Německá firma vinu vždy odmítala.

Také francouzská prokuratura v roce 2013 připustila, že firmu asi nelze odsoudit k odškodnění. Poukazovala na to, že až v důsledku aféry PIP se připravilo nové nařízení EU, které zavádí povinnost provádět namátkové kontroly konkrétních výrobků. „Když takové nařízení potřebujeme, nemůžeme vyčítat firmě TÜV porušení povinností,“ řekl tehdy prokurátor.

  • V prosinci 2013 byl zakladatel firmy PIP Jean-Claude Mas odsouzen za výrobu vadných prsních implantátů ke čtyřletému vězení. 
  • Kratší tresty vězení si vyslechli čtyři další zaměstnanci zaniklé firmy. Podle soudu se dopustili podvodu, když pro implantáty používali nestandardní silikonový gel vlastní výroby, který nebyl oficiálně schválen a byl pro ženy nebezpečný. 
  • Podle odborníků měl produkt PIP chabou mechanickou odolnost a obsahoval látky, které mohly dráždit tkáň. Také hrozba protržení byla ve srovnání s podobnými silikonovými výrobky větší.

V souvislosti s implantáty od společnosti PIP, které si po celém světě pořídilo zhruba 300 tisíc žen, se objevily i dohady, že tyto výrobky podporují vznik rakoviny. To se ale nepotvrdilo.

Skandál kolem implantátů nicméně vyvolal v roce 2011 paniku. Paříž tehdy doporučila ženám, které dostaly silikonové výplně od této společnosti, aby si je nechaly raději vyjmout.

V České republice mělo implantáty PIP více než 2000 žen. Ministerstvo zdravotnictví jim doporučilo výměnu a valná většina žen ji také podstoupila.