Rozpadá se reforma? Už dva fondy se do druhého pilíře nezapojí

Praha – ING Penzijní fond se rozhodl, že se nezapojí do druhého pilíře penzijního systému. Již dříve se na nově vznikajícím pilíři odmítla podílet společnost AXA. Další fondy zatím podobný krok nezvažují. Pokud by se jich ale odmítlo do druhého pilíře zapojit více, mohlo by to podle ekonomů znamenat definitivní konec reformy.

Vedení ING Penzijního fondu vadí, že ohledně reformy nepanuje společenský ani politický konsenzus. Obává se, že by sebe i své klienty vystavila přílišnému riziku. "Když zvážíme situaci, která se vyvíjí kolem změn v penzijní legislativě a stability do budoucna, tak jsme došli k závěru, že rizika, která jsou spojena s účastí ve druhém pilíři, jsou pro nás už neúnosná a těžko bychom mohli dostát závazkům o řádné péči o svěřené peníze," vysvětlil předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok.

Jiří Rusnok

„Vstupovat do projektu, kde vám z druhé strany možná budoucí vláda říká, my to zrušíme, je velmi riskantní.“

Druhý pilíř: Nikoliv byznys, ale charita

Podle ekonomů není rozhodnutí ING PF a společnosti AXA nezapojit se do reformy nijak překvapivé. Penzijní reforma jim totiž prý slibuje jen minimální zisky. „Není to tak, že by penzijní reforma byla nějaký Klondajk nebo mimořádná příležitost pro finanční společnosti. To opravdu není pravda,“ podotkl člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout. Reforma podle něj příliš nerespektuje skutečné náklady, které zapojení do druhého pilíře pro penzijní společnosti znamená. „V zásadě z toho dělá charitu. Jsou tam dost drasticky omezeny různé poplatky,“ dodal.

Kohout se shoduje s hlavním ekonomem společnosti Next Finance Vladimírem Pikorou v tom, že by fondů, které svou účast ve druhém pilíři přehodnotí, mohlo být víc. „Mohl by to být tržní konec reformy. Je to podobné, jako když postavíte dálnici a na ní nejezdí ani jedno auto,“ varoval Pikora.

Více informací o penzijní reformě najdete zde.

Nerozumíte penzijní reformě? Ptejte se zde.

Reformu ohrožuje nejistota

Náklady přitom nemusí být zdaleka to jediné, co stojí za váháním fondů. Dva měsíce před plánovaným spuštěním reformy není jasné, zda se vůbec od ledna rozjede. Prováděcí předpis, který má umožnit vznik druhého pilíře, vetoval prezident Václav Klaus a není jisté, zda pro přehlasování veta najde vláda ve sněmovně dostatečnou podporu.

A ani pokud se zákon podaří prosadit, nebude mít reforma vyhráno. Opoziční ČSSD opakovaně prohlašuje, že v případě svého vítězství ve volbách penzijní reformu zruší. „I penzijní fondy jsou zklamány z vývoje, který tady nastal, dávají od toho ruce pryč,“ uzavřel Pikora.

Vydáno pod