Si Ťin-pching hájil volný obchod. Čína se chce více otevřít zahraničním investicím

Čínský prezident Si Ťin-pching na ekonomickém fóru v Davosu vyzval k rozvoji volného obchodu. Podle něj nemá smysl ze světových problémů vinit globalizaci. Čínská vláda zároveň v úterý představila nová opatření, která mají čínskou ekonomiku více otevřít zahraničním investicím. Patří mezi ně například zmírnění restrikcí pro investice do bank a dalších finančních institucí.

Si Ťin-pching je prvním čínským prezidentem, který se setkání globálních finančních a politických lídrů ve švýcarském Davosu účastní. Předpokládá se, že Světovému ekonomickému fóru bude dominovat diskuse o rostoucím odporu veřejnosti vůči globalizaci, který přispěl k loňskému zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

„Je pravda, že ekonomická globalizace vytvořila nové problémy, to však není důvod, abychom ji odepsali. Spíše bychom se měli přizpůsobit a ekonomickou globalizaci usměrňovat, tlumit její negativní dopady a zajistit, aby přinášela prospěch všem zemím,“ řekl čínský prezident.

Čína chce postavit domácí a zahraniční filmy na stejnou úroveň

Jeho slova korespondují s aktuálním vyjádřením čínské vlády o tom, že chtějí tamní ekonomiku více otevřít zahraničním investicím. Nová opatření by podle vlády měla vytvořit „spravedlivé a konkurenční“ prostředí, které postaví domácí a zahraniční firmy na stejnou úroveň. Peking nicméně nezveřejnil časový harmonogram pro jejich zavedení.

Čína chce nicméně zmírnit restrikce pro zahraniční investice v sektorech zabývajících se bankovnictvím, cennými papíry, správou investic, pojišťovnictvím, účetnictvím či úvěrovými ratingy. Umožní rovněž firmám se zahraničním kapitálem vstoupit na čínské burzy.

Peking podle vlády také odstraní restrikce pro zahraniční investice ve výrobě železničního zařízení, motocyklů a etanolu i ve zpracování olejů a tuků, uvedla agentura Reuters.

Čína je svými obchodními partnery často kritizována za přetrvávající obchodní bariéry a protekcionistický přístup k zahraničním investicím.