Delikátní lanýže v Chorvatsku podražily, bují černý obchod

Záhřeb - Turisty neláká do Chorvatska už jen moře, oblíbili si i lanýže - vzácnou houbu, která v zemi roste. Považována je za labužnickou delikatesu. Kvůli velkému suchu v posledním roce ale její cena raketově stoupla. Jeden kilogram stojí i přes sto tisíc korun. Bují proto černý obchod.

Lanýž je velmi ceněnou houbou vysoké gastronomie. Jedny z nejlepších lanýžů rostou na  chorvatském poloostrově Istrie. Mnoho místních restaurací je na této delikatese závislých.

Tisíce francouzských turistů sem míří právě na lanýže. „Lidé je milují, proto si nemohu dovolit nemít je na jídelním lístku. Sezona začala kolem 15. září. Během léta ale moc nepršelo. Proto je čím dál těžší houby najít. Cenu to pořádně vyšponovalo nahoru,“ poznamenal majitel restaurace ve městě Motovun Claudio Ivesić.

Chorvatsko - krajina
Zdroj: ČT24

Právě to nahrává nahrává hledačům tohoto „pokladu“. Nejčastěji ke sběru využívají speciálně vycvičené psy, někdy ale i prasata. „Pašeráci se snaží houby převézt přes hranice různými způsoby. Nacházíme je v jejich šatech nebo kapsách, ale i uvnitř nárazníků aut, v motoru nebo pod sedačkami. Během tří let jsme v patnácti případech našli 21 kilogramů lanýžů,“ konstatoval vedoucí pohraniční policie Elvis Kubaj.

Pěstitelé jsou schopni uměle vytvořit podmínky pro růst lanýžů. Vyžaduje to ale trpělivost. Musejí se totiž nejprve vysadit duby a posléze se čeká roky, než se v jejich kořenovém systému houby objeví.

Lanýže jsou delikatesou, za kterou si značně připlatíte

Tradičně se lanýže používají v kombinaci s vejcem, máslem, těstovinami, sýry, ale i sardinkami. V moderní gastronomii se objevují rovněž ve spojení se syrovými rybami nebo masem ve formě tataráku. Návštěva restaurace pak vyjde na desítky tisíc korun.

Fakta o lanýžích:

- vyskytují se převážně ve Středomoří

- rostou zejména v dubových a jiných listnatých lesích

- rostou pod zemí v hloubce několik desítek centimetrů

- ke sběru lanýžů se využívají speciálně cvičení psi a prasata

- existuje více druhů lanýžů - letní, zimní a bělolanýž obecný

- lanýž letní a bělolanýž rostou i v ČR

- lanýž letní je chráněný zákonem, v tuzemsku se nesmí sbírat

Cena lanýžů se značně zvýšila (zdroj: ČT24)