Sandy ochromila i newyorskou burzu

New York – Bouři Sandy pociťují i finanční trhy. Zavřít musela newyorská burza NYSE i technologický trh Nasdaq. Oba trhy zůstaly uzavřeny celé pondělí, NYSE uvažuje i o pozastavení úterního obchodování. Pokud by se neobchodovalo několik dní v řadě či ještě déle, mohly by investorům hrozit velké ztráty. Naposledy finanční centrum světa umlklo po teroristických útocích 11. září.

NYSE uvedla v tiskové zprávě, že za rozhodnutím zastavit obchodování stojí obavy o bezpečnost zaměstnanců burzy. Bouře navíc zastavila veřejnou dopravu v New Yorku a pro zaměstnance by tak bylo komplikované vůbec se dostat do práce. „Bezpečnost musí být naše hlavní priorita,“ oznámilo vedení burzy.

Uzavření amerických trhů vyvolalo nervozitu investorů. „Světové trhy běží a ceny amerických akcií a některých komodit se nemohou přizpůsobit,“ upozornil v rozhovoru pro portál ČT24 analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček. Investoři se proto obávají ztrát, nečekaně nemohou prodávat tituly, kterých by se chtěli zbavit, ani nakupovat jiné.

Burzy se zas tak často nezavírají

„Tato situace je vzácná, investoři na ni rozhodně nejsou zvyklí. Zatím se moc neliší od pravidelných státních svátků, kdy jsou burzy taky mimo provoz. Kdyby se ale uzavření protáhlo na více dní nebo dokonce týden, dalo by se čekat větší drama,“ komentoval uzavření amerických trhů v rozhovoru pro portál ČT24 analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček. Zvláště následná korekce cen akcií a komodit na amerických trzích by mohla být po delší uzavírce větší.

Jiří Tyleček

„První obchodní den lze na NYSE a Nasdaqu čekat zvýšenou volatilitu s tím, jak se americké trhy budou přizpůsobovat cenovým pohybům ostatních světových trhů.“

Zatím nicméně Tyleček strmý propad cen podobný tomu, co zažilo Japonsko v roce 2011 po zemětřesení a tsunami, nečeká. „Japonsko bylo výjimečné, škody byly až stonásobně vyšší, než se očekávají tentokrát ve Spojených státech,“ konstatoval. Japonský index Nikkei po tsunami v průběhu jediného týdne odepsal více než 10 procent. Podle analytiků k tomu přispěla i havárie jaderné elektrárny Fukušima.

Vážných dopadů na investory a případného významného propadu trhů se zatím nebojí ani analytik Pioneer Investments Petr Zajíc. „Momentálně trhy (přesněji futures na americké indexy obchodovatelné na jiných trzích) díky uzavření mírně klesají, ale je to spíše podvědomá reakce nebo určitý způsob zajištění se proti riziku,“ soudí Zajíc. Z uzavření naopak podle něj budou těžit další americké i světové trhy, kde se v důsledku uzavření NYSE a Nasdaqu patrně zvýší objem uskutečněných obchodů a likvidita.

Celodenní uzavření burz kvůli řádění přírodních živlů není obvyklé. Podobné opatření přichází ke slovu poprvé za posledních 27 let. Naposledy americké burzy na celý den ochromil hurikán Gloria v roce 1985. V lednu 1996 pak obchodování na NYSE zkrátila sněhová kalamita. Zatím poslední velkou uzavírku způsobily Wall Street teroristické útoky z 11. září 2001. Některé americké burzy zůstaly uzavřeny po celý týden. Po jejich otevření utrpěly ohromné ztráty hlavně akcie pojišťoven a leteckých společností.

Burzy nejsou to jediné, co bouře uzavřela

Do evakuované zóny spadá i část newyorské finančnické čtvrti. Velké banky jako Goldman Sachs a Citigroup proto poslaly své zaměstnance domů. Uzavřeno je také ústředí OSN a bouři už pocítil i Google. Ten musel odvolat akci, na níž měl být podle očekávání představen nový chytrý telefon Nexus 4.

Bouře zkomplikovala i leteckou dopravu. Lety směřující na východní pobřeží Spojených států musely být zrušeny. To způsobuje těžkosti také klientům evropských aerolinek, například Air France, British Airways nebo Virgin Atlantic. Některé odhady hovoří o tom, že by světové aerolinky mohl každý den řádění živlu stát v úhrnu kolem 10 milionů dolarů.

Škody a ztráty zřejmě půjdou do desítek miliard dolarů

„Dopady na podnikání jsou nyní největším důsledkem bouře, minimálně do chvíle, než uvidíme, k jakým škodám došlo na majetku,“ řekl ekonom Wells Fargo Securities Mark Vitner. Očekávané ztráty a škody se nyní dají podle expertů jen těžko spočítat, škody na majetku, ztráty podniků a burz se ale zřejmě budou pohybovat v řádu desítek miliard dolarů. Takové škody už by byly dost velké na to, aby kvůli nim klesl hrubý domácí produkt Spojených států.