V kauze LIBOR obviněno dalších devět bank včetně Bank of America

New York - Dalšími devíti předvoláními se zabývá prokuratura států New York a Connecticut v kauze manipulace s mezibankovní sazbou LIBOR, uvedl americký list Wall Street Journal. Celkový počet bankovních institucí, které podléhají americkému vyšetřování, se tak vyšplhal na šestnáct. Skandál kolem sazby LIBOR má zatím jednu oběť, a to britskou Barclays. V kauze však figurují i jiné velké finanční domy - Bank of America, Credit Suisse, UBS nebo Société Générale.

Skandál kolem manipulací sazby LIBOR vyvolal diskuse o jeho věrohodnosti, ale také vyšetřování, které finanční instituce do něj byly zapleteny. I když jde o britskou sazbu, pustily se do vyšetřování i Spojené státy. Již dříve rozeslala prokuratura amerických států New York a Connecticut obsílky sedmi bankám, nyní tak ale učinila v dalších devíti případech. Pokud se potvrdí účast bank na manipulaci se sezbou LIBOR, hrozí bankovním domům žaloba kvůli porušení antimonopolních zákonů a obžalování z podvodu.

Předvolané banky:

Nově:
Bank of America, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, Credit Suisse Group AG, Lloyds Banking Group, Rabobank Groep NV, Royal Bank of Canada, Société Générale, Norinchukin Bank, West LB AG.

Již dříve: 
Citigroup, Barclays, Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co, HSBC, Royal Bank of Scotland a UBS. 

Barclays už dostala kvůli LIBORu pokutu

Skandál kolem sazby LIBOR má zatím jednu oběť, a to britskou Barclays. Té úřady v USA a Velké Británii nedávno vyměřily pokutu kolem 453 milionů dolarů (asi 9,2 miliardy Kč) za to, že v letech 2005 až 2009 předkládala nepravdivé informace, aby držela sazbu LIBOR nízko.

Banka Barclays připustila, že čísla, která bankovní asociaci v minulosti předávala, byla nižší, než by odpovídalo skutečnosti. Chovala se tak i v roce 2008, tedy v době, kdy vrcholila finanční krize. Nepravdivé údaje tak bance pomohly v tom, že před úřady a konkurencí vypadalo její finanční zdraví lépe, než jaké ve skutečnosti bylo.

Švýcarská UBS v povinných materiálech pro burzovní orgány a další regulační úřady 31. července oznámila, že ji začaly vyšetřovat některé instituce včetně prokuratur. Důvodem je rovněž podezření, že banka mohla manipulovat se sazbou LIBOR.

Barclays
Zdroj: Lefteris Pitarakis/AP/ČTK

LIBOR je průměrná úroková sazba, za niž jsou si banky navzájem ochotny půjčovat na londýnském mezibankovním trhu. Používá se po celém světě jako měřítko pro stanovení sazby pro deriváty a další finanční produkty v objemu zhruba 350 bilionů dolarů. Malá změna sazby může mít velký dopad na výši účtovaných úrokových sazeb. 

Kritiku sklidil i americký ministr financí

Kritiku kvůli skandálu se sazbami LIBOR sklidil od amerických zákonodárců už i tamní ministr financí Timothy Geithner. Podle kongresmanů na informace o manipulacích reagoval chabě. Geithner ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů tvrdil, že se o problému se sazbami LIBOR dozvěděl na jaře 2008, kdy byl prezidentem newyorské pobočky americké centrální banky (Fed), hlavního orgánu pro dohled nad bankami a peněžními trhy. Z dokumentů Fedu však plyne, že britská banka Barclays, která se v červnu jako první k manipulacím se sazbami přiznala, upozorňovala činitele Fedu na tyto praktiky již v srpnu 2007.