Rekordní počet cizinců žijících v Česku: Od vstupu do EU se jejich počet téměř zdvojnásobil

V Česku žije rekordní počet cizinců (zdroj: ČT24)

V Česku v posledních dvou letech vzrostl počet cizinců, kteří u nás žijí. V roce 2015 jich bylo 464 700, což je nejvíc v historii. Čísla zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Loni jejich počet ještě narostl, statistika však není úplná. Podle předběžných údajů u nás ke konci listopadu žilo legálně 496 505 cizinců. Od roku 2004 se tak počet cizinců v Česku téměř zdvojnásobil.

Podle Daniela Chytila z ČSÚ stoupá počet těch, kteří mají u nás trvalý pobyt. To znamená, že v Česku zůstávají pět let a déle.

Mezi cizinci u nás žije nejvíce Ukrajinců: 23 procent. Těsně je následují Slováci, kterých je 22 procent. S mírným odstupem následují Vietnamci (12 procent), osm procent pochází z Ruska, pět procent z Německa a čtyři procenta z Polska. 

Cesty za prací

 Migrace do Česka je hlavně ekonomická. Většina cizinců do země totiž přišla za prací. Významnou součástí pracovní migrace začínají být podle Chytila v posledních letech Bulhaři a Rumuni, mezi zaměstnanými cizinci je jich šest, respektive sedm procent. Nejvíce je mezi zaměstnanci Slováků, kterých je 46 procent. Naopak nejvíce podnikajících cizinců je mezi Vietnamci a Ukrajinci, obě národnosti jsou zastoupeny po 27 procentech.

Sice průměrné výdělky cizinců-zaměstnanců jsou u nás nižší, než je průměr v republice, ale Slováci dosahují vyšších výdělků, než těch průměrných v Česku. Je to samozřejmě dáno jejich odborností. Je to dlouhodobý trend, že po absolvování vysokoškolského studia tu zůstávají ti kvalifikovaní.
Daniel Chytil
vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ

Cizinci tvoří necelých pět procent obyvatel Česka. Podle statistik jich od roku 2001 v zemi každoročně přibývalo. Příliv zbrzdila ekonomická krize, v posledních letech počty zas rostou.

Nyní v době ekonomického růstu by zaměstnavatelé o zahraniční síly stáli. Stěžují si na to, že v Česku zaměstnance už najít nemohou a povolení pro cizince vydávají úřady pomalu. Proti přivážení pracovníků třeba z Ukrajiny se stavějí odbory.