Změny v připojištění: Vyšší zhodnocení, vyšší riziko

Praha – Jen do konce listopadu mají lidé čas na to, aby si uzavřeli penzijní připojištění za stávajících podmínek. Pak už přijde ke slovu v rámci třetího pilíře důchodové reformy nové penzijní spoření. To připraví klienty o hlavní výhodu penzijního spoření - garanci toho, že fond nebude investováním peníze klientů znehodnocovat. A tak ekonomové i fondy radí uzavřít si penzijní připojištění za stávajících podmínek.

Garance nezáporného zhodnocení je jednou z hlavních výhod, o kterou reforma spoření v rámci třetího pilíře připraví. Výměnou za to by podle představ státu i penzijních fondů měli lidé využívající penzijní spoření získat větší výnos, a to zejména v případě, že sáhnou po takzvané dynamické strategii, v rámci které budou nové účastnické fondy investovat hlavně do akcií.

Například Penzijní fond České pojišťovny, který má nyní nejvíce klientů, odhaduje výnosy při volbě dynamické strategie, až na 8,5 procenta ročně. A kolem 7 až 8 procent se pohybují i odhady dalších fondů. Zatímco v případě penzijního připojištění se výnosy v posledních letech pohybují v průměru kolem dvou procent, v předkrizových dobách úspěšnější fondy dosáhly zhodnocení kolem 4 procent.

Dušan Šídlo, analytik Partners

„U dynamické strategie lze očekávat výnos 5 až 7 procent ročně v případě pozitivního vývoje na trhu. V opačném případě může být výnos nulový či dokonce záporný.“

Vyšší slibovaný výnos, ale i vyšší rizika

Jenže investice do akcií s sebou nesou i vyšší rizika než ta, která ve svých investičních strategiích podstupují stávající penzijní fondy. Zvláště krize posledních let s výnosností akciových titulů poměrně silně zamíchala. Například podílové akciové fondy v posledních pěti letech peníze klientů spíše znehodnocovaly, a to průměrným tempem 3,6 procenta ročně. Totéž by se samozřejmě mohlo v budoucnu přihodit i novým účastnickým fondům zřízeným v rámci třetího pilíře důchodové reformy.

V rámci důchodového spoření bude mít střadatel možnost libovolně přecházet i na konzervativnější strategie, které riziko případné ztráty sníží, jenže ruku v ruce s tím se bude snižovat i očekávaný výnos. Při volbě konzervativní strategie nelze podle dat penzijních fondů očekávat vyšší výnosy, než jaké nabízí současné penzijní připojištění.

„Proto lze doporučit všem, kteří uvažují o založení penzijního připojištění, neotálet a uzavřít jej ještě za současných podmínek s možností případného přechodu do nové formy spoření,“ řílá analytik společnosti Partners David Kučera. „Rozhodně doporučujeme smlouvu o penzijním připojištění se státním příspěvkem uzavřít do 30. listopadu 2012 za stávajících podmínek. Ten, kdo se rozhodne uzavřít smlouvu o doplňkovém penzijním spoření až po 1. lednu 2013 (v prosinci 2012 smlouvu uzavřít nelze), tak přichází zejména o výhodu volby mezi stávajícím a novým systémem,“ potvrzuje výkonný ředitel Penzijního fondu Komerční banky Pavel Jirák.

Polovinu peněz po 15 letech střádání z nového spoření už nevyberete

Kromě nejjistějších výnosů přijdou lidé, kteří vsadí na nové penzijní spoření, i o další možnosti, které nabízí stávající připojištění. Nebude například možné čerpat tzv. výsluhové penze, tzn. vybrat polovinu naspořených prostředků po 15 letech spoření. Minulostí bude také tzv. pozůstalostní penze, v rámci které mohly být prostředky ze třetího pilíře vyplaceny v případě smrti účastníka vybrané osobě nebo osobám bez ohledu na probíhající dědické řízení.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

I nové spoření má své výhody, ale ne pro každého

Hlavní výhodou nového penzijního spoření tak bude možnost měnit fondy. O tuto možnost penzijní připojištění připravila novela zákona od března letošního roku. Ani předtím ale lidé příliš často fondy neměnili. Například v letech 2010 a 2011 požádala o změnu jen zhruba 2 procenta střadatelů. Podle expertů je to dáno tím, že se výnosy dosahované jednotlivými fondy příliš neliší a lidé tuto problematiku ani nesledují.

Experti přechod na nové penzijní spoření doporučují spíše mladým lidem. Starší lidé v předdůchodovém věku by se do nových fondů neměli hrnout vůbec. „Účastníkům v předdůchodovém a důchodovém věku budeme doporučovat setrvání v transformovaném fondu, a to především z důvodu garance každoročního nezáporného zhodnocení jejich prostředků,“ upozornil Jirák. „Pro lidi v předdůchodovém věku obecně platí, že by měli investovat konzervativněji, takže pro ně je vhodnější staré penzijní připojištění,“ potvrdil mluvčí Penzijního fondu České pojišťovny Petr Brousil.

Jan Šimek, analytik společnosti Broker Consulting

„Já bych určitě doporučil uzavřít staré penzijní připojištění. Dá vám to svobodu. Vy si kdykoliv můžete přejít ze starého penzijního připojištění do nových účastnických fondů, ale směrem naopak to nebude možné.“

Ani mladí přitom nemusí s přechodem na nové spoření spěchat. Odborníci doporučují spíše vyčkat, jak se budou ony nové účastnické fondy vyvíjet. Přejít na nové spoření se dá v budoucnu kdykoliv. Na rozdíl od zapojení do druhého pilíře, v rámci kterého si lidé mohou vyvést část sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, pro přechod ve třetím pilíři neexistuje žádný limit. Pokud se ovšem rozhodnete sáhnout po novém spoření, cesta zpět už nebude.