Jednoletý český dluhopis láme rekordy, ať už jde o výnos, nebo zájem investorů

Ve středeční aukci jednoletého státního dluhopisu dosáhl stát průměrného záporného výnosu 1,72 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Česká národní banka. Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala je dosažený výnos na historických minimech, zatímco zájem investorů je obrovský.

Celková poptávka dosáhla rekordních 32,3 miliardy korun, přiblížil ekonom Marek Dřímal. „Odhadujeme, že naprostá většina prodaných dluhopisů půjde za zahraničními investory, kteří sázejí na konec kurzového závazku ČNB, či využívají nerovnováhy na domácím trhu. Ty také souvisí s intervencemi centrální banky,“ uvedl Dřímal. 

První skupina investorů podle něj kupuje dluhopisy přímo s vidinou zisků z posílení koruny vůči euru. Pořízením dluhopisů se zároveň mohou pojistit před případným prudkým snížením sazeb centrální banky do záporu. Druhá skupina investorů pak podle Dřímala využívá velmi levné financování v korunách, když na český trh přináší nedostatková eura.

Bankovní rada ČNB před Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu letošního roku. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Blížící se konec závazku tak podle Dřímala přitahuje investory jako červený hadr býka. Očekává, že výnosy dluhopisů budou pravděpodobně dále klesat. „Další aukce jednoletého dluhopisu se odehraje 25. ledna a nelze vyloučit, že se jeho výnos dostane k minus dvěma procentům,“ dodal. 

Investoři platí za půjčení

Ministerstvo financí na finančních trzích prodávalo koncem roku 2015 i loni státní dluhopisy s kratší dobou splatnosti se záporným výnosem. Investoři tak státu platili za to, že mu půjčují peníze. Například v půlce října výnos dvouletého státního dluhopisu Česka klesl pod minus jedno procento. To byl u českého státního dluhopisu dosud nejnižší výnos a zároveň nejnižší výnos obdobného dluhopisu na světě.

Dřímal také upozornil, že výnos jednoletého dluhopisu je teď nižší než u obdobného švýcarského dluhopisu, kde se výnos pohybuje těsně pod minus jedním procentem.

Vydáno pod