Hanák: Ekonomika je nejslabší za poslední dva roky

Praha - Stávající čísla z průmyslové výroby nejsou optimistická. Útlum poptávky doléhá už i na ikony českého průmyslu, jako je automobilka Škoda. Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) proto v součinnosti s Českou národní bankou provedl průzkum, jehož výsledky pro Českou televizi komentoval prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Podle něj konkurenceschopnost českých firem klesá díky krácení prorůstových výdajů a zhoršujícímu se podnikatelskému prostředí.

Jaroslav Hanák, prezident SP ČR

„Ekonomika je nejslabší za poslední dva roky, nejistota a nedůvěra přetrvává, zakázek zřejmě nepřibude, zaměstnanost mírně klesne. Výsledky sice nejsou zase tak katastrofické, ale současné období a přelom roku bude pro firmy obtížný, bohužel jim k tomu nepomáhá ani stav podnikatelského prostředí.“

Průzkum, který SP ČR spolu s ČNB provedl, vykazuje podle ředitele sekce hospodářské politiky svazu Borise Dlouhého minimum pozitivních signálů, například mírný nárůst investičních výdajů, a řada signálů je alespoň neutrálních, jako je dostupnost úvěrů. Negativními signály zůstávají nejistota, zhoršující se hlavní faktory omezující růst a zhoršující se podnikatelské prostředí. „Nepredikovatelné podnikatelské prostředí je pro firmy smrtelné,“ podotkl ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák.   

Zástupci průmyslových svazů si stěžují zejména na to, že dosud neví, jaké budou daňové sazby v příštím roce a na růst cen energie. Hanák kritizoval i poslední návrh ministra financí Miroslava Kalouska, kterým chce v rozpočtu na příští rok ušetřit přes dvacet miliard Kč. „Krácení prorůstových výdajů je pro nás nepřijatelné. Likviduje to konkurenceschopnost české ekonomiky,“ uvedl. Kalousek chce mj. ušetřit na výdajích na výzkum a vývoj.

Jaroslav Hanák, prezident SP ČR

„Ještě horší je další a další zvyšovaní vstupů, především pak energií s dopadem na obnovitelné zdroje, kdy máme nejvyšší položky v Evropě a politická reprezentace výrazně zhoršuje konkurenceschopnost českých podniků.“

Podniky v průzkumu vidí oproti loňskému roku největší zhoršení v udržitelnosti veřejných financí (31 procent), úrovni legislativy a v korupci (po 25 procentech), byrokracii (23 procent) a dopravní infrastruktuře (19 procent). Zlepšení v těchto oblastech v průzkumu označily jen jednotky procent respondentů.

Firmy očekávají v letošním i příštím roce růst mezd stále pod dvěma procenty. Pro letošek jej odhadují na 1,85 procenta, pro příští rok na 1,65 procenta, což je mírně nad odhadem z druhého čtvrtletí. Reálné mzdy by tak růst neměly. I nadále očekávají omezenou možnost promítnout růst cen vstupů do výstupů.

Zaměstnanost bude podle podniků v následujících měsících stále mírně klesat. V následujících 12 měsících předpokládají meziroční růst investičních výdajů o 12 procent. Přelom roku ale firmám nepřinese podle jejich odhadu nárůst objemu zakázek, kde v příštích šesti měsících očekávají pokles. Firmy čelí nadále problémům s nedostatečnou poptávkou, zhoršuje se jak ta domácí, tak zahraniční, dodal Dlouhý. 

„Jsou ohroženy skutečně tisíce lidí, ať už přímo provozních zaměstnanců, tak navazujících služeb, údržby a dalších profesí,“ doplnil Jaromír Vorel z Unipetrol RPA.

Vydáno pod